Bozbey’den enerji verimliliği semineri

Entegre Harç Sanayi A.Ş ve Özgüntaş Yapı Malzemeleri şirketlerinin organize ettiği “Enerji verimliliği” konulu seminere konuşmacı olarak katılan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kent yönetiminde ve planlamasında enerji verimliğinin önemini vurguladı. Nilüfer Belediyesi’nin 2007 yılında Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzaladığını, 21 Haziran 2009’dan bu yana da İklim Dostu Kentler Birliği’ne üye olduğunu, birliğe Türkiye’den üye olan 14 belediye arasında yer aldığını belirten Başkan Bozbey, Nilüfer Belediyesi’nin enerji verimliliği konusundaki faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Belediye kendi elektriğini üretecek

Başkan Bozbey, en çevreci ulaşım aracı olan bisiklet kullanımı yaygınlaştırmak amacı ile görevde olduğu süre boyunca ilçeye 76 kilometrelik bisiklet yolu yapıldığını, Nilüfer’in 2011 verilerine göre Türkiye’nin en uzun bisiklet yoluna sahip belediyesi haline geldiğini söyledi. “Nilüfer Belediyesi’nin yeni yapılarında ve park aydınlatmalarında güneş enerjisi kullanıma ağırlık veriyoruz,” diyen Bozbey, yapımı devam eden Beşevler Stadyumu ve İhsaniye Mahallesi'ndeki hizmet binası çatılarına yerleştirilecek güneş panelleriyle bu yapıların kendi elektriğini üreteceğini, elektriğin artan kısmının ise UEDAŞ’a satılabileceğini kaydetti.

Isı yalıtımını yaptırmayana yüksek vergi

Başkan Bozbey’in ardından söz alan Entegre Harç Sanayi A.Ş Teknik Ürün Müdürü Serkan Andoğlu ise binalarda uygulanacak ısı yalıtımı ile yüzde ellilere varan tasarruf sağlanabileceğini ifade etti. 2011 yılında uygulamaya giren yasa ile yeni yapılarda ısı yalıtımın zorunlu olduğunu, yapının yalıtım durumunu ortaya koyan Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalara inşaat ruhsatı ve iskan izni verilmediğini kaydetti. Andoğlu 2011 yılı öncesinde yapılan eski binalar için ise 2018 yılına kadar süre tanındığını kaydederek  “A-G arasında yapılacak enerji verimliliği kategorilerinde C kategorisinin altında kalan bina ve mülk sahipleri ısı yalıtımlarını yasaya uygun hale getirmezlerse 1 Ocak 2018 tarihinden sonra sahibi oldukları bu daire ve iş yerleri için çok daha yüksek oranda vergi ödemek zorunda kalacaklar,” dedi.