haber

Bozbey’den Maliye Bakanlığı’na ‘uygunluk belgesi’ çağrısı

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, personeliyle öğle yemeklerinde bir araya gelmeyi sürdürüyor. Belediye personelinin motivasyonunu artırmak, kurum içi iletişimi güçlendirmek ve Nilüferlilere daha iyi hizmet edebilmek için öğle yemeklerinde farklı müdürlüklerden personeli makamında ağırlayan Başkan Bozbey bu kez Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü personeliyle buluştu. Nilüfer Belediyesi Halk Evi Başkanlık Makamı’ndaki yemeğe Başkan Bozbey’in yanı sıra eşi ve Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Seden Bozbey, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Yalçın Işıkyıldız, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü Bircan Uysal ile İnsan Kaynakları Danışmanı Doç. Dr. Kurtuluş Kaymaz da katıldı. Yaptıkları çalışmalar hakkında personelden bilgi alan Başkan Bozbey, Nilüfer’e daha iyi hizmet verilebilmesi konusunda çalışanların talep ve önerilerini de dinledi. 

 

Belediye ve vatandaşı karşı karşıya getiren Maliye Bakanlığı’dır

Vergi Dairesi’nin yıllardır kolaylaştırıcı çözümlere yanaşmamasından kaynaklı sorunlar yaşadıklarını ifade Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Vatandaş bir yeri kiralıyor. Bu otopark, sığınak, ortak alan olabilir ve masraf yapıyor. Kiraladığı yerin ruhsata uygun olup olmadığını öğrenmeden vergi dairesine kaydını yaptırıyor ve belediyeye ruhsata geliyor. Uygunsuzluk varsa olay, belediyede açığa çıkıyor. Böylelikle hem belediye hem de vatandaş mağdur oluyor. Bu iki tarafı da mağdur eden aslında Maliye Bakanlığıdır. Yıllarca talep ettik ve tekrar şunu istiyoruz: Bir yerde vatandaş işyeri alacak veya kiralayacaksa lütfen ilgili  belediyeden uygunluk belgesi alsınlar. Vatandaş uygunluk belgesi alırsa kimse mağdur olmayacak ve devletin vergi kaybı da önlenecek. Örneğin, yaptığımız denetimlerde vatandaş yer kiralamış ve ruhsatında 50 metre kare gözüküyor. Ama kullandığı alan 200 metrekare. 4 katı fazla alanı kiralamış ve kullanmış oluyor, böylece kamu kayba uğruyor” dedi.

 

Kapanışlarda da ayrı bir dram var

İşyeri kapanışlarında da ayrı bir dram yaşandığını kaydeden Başkan Bozbey, “Vatandaş işyerini Maliye’den kapatıyor ve bize bilgi verilmiyor. Sonra ilgili belediye tarafından vatandaşa icra gidiyor ve yine taraflar karşı karşıya geliyor. Bunun da önüne geçilmesi için Maliye kapatılan işyeri beyanının bir suretini ilgili belediyeye de göndermekle sorumlu olmalıdır. O zaman kimse mağdur almayacak. Mesai arkadaşlarımız da bu konularda vatandaşla karşı kaşıya geliyor. Bu durumu Maliye Bakanlığı yönetmelik veya yasa değişikli yaparak çözmeli” açıklamasını yaptı.