haber

Bozbey: Depreme karşı her türlü önlemi almaya çalışıyoruz

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 14’üncü yıldönümü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Bozbey, “Türkiye tarihinin en büyük acılarından biri olan büyük Marmara Depremi’nin yıl dönümünde, depremde yitirdiğimiz yurttaşlarımızı, acılarımızı tazeleyerek anıyoruz. Deprem asla unutulmaması gereken ve her an karşımıza çıkacak doğa olayı. Bu bilginin ışığında 17 Ağustos depremini asla unutmadık ve unutturmayacağız,” dedi.

Hükümetlerin deprem konusunda yeterli duyarlılığı göstermediğini belirten Bozbey; imar, yapı denetim, müteahhitlik, ihale, mimarlık ve mühendislik gibi önemli yasaların güncellemesi gerektiğini kaydetti. Bozbey yapılaşma açısından ülke genelinde 16 büyükşehir içinde 15. sırada bulunan Bursa’nın özel kentsel dönüşüm yasasına ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Başkan Bozbey;” Mevcut ‘Kentsel Dönüşüm Yasası’ deprem güvenliğini içermediği gibi yurttaşlarımıza güvenli yapılarda yaşama olanağı da sunmuyor,” dedi.

Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi’nin İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ile bir envanter çalışması yürüttüğünü hatırlatarak, bu çalışmanın kent ve yurt geneline yayılmasını istedi.

Nilüfer Belediyesi olarak deprem öncesi ve deprem sonrası için pek çok çalışmayı bir arada yürüttüklerini kaydeden Bozbey şöyle dedi: ”Deprem Öncü İşaretleri İzleme ve Tahmin İstasyonları projesiyle Türkiye’ye örnek olan Nilüfer Belediyesi, olası bir felakete hazırlıksız yakalanmamak için ilçenin değişik noktalarında kurduğu 9 istasyonla yer altı hareketlerini sürekli takip altında tutuyor. Projelerini “önce insan” felsefesiyle uygulayan Nilüfer Belediyesi, Marmara için kaçınılmaz olan deprem gerçeğine yönelik bilimsel çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. 2007 yılında faaliyete geçirmeye başladığı Deprem Öncü İşaretleri İzleme ve Tahmin İstasyonları'nı yaygınlaştırarak bugün sayısını dokuza çıkaran Nilüfer Belediyesi, İstanbul Üniversitesi ve Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) tarafından Marmara Bölgesi’nde yürütülen Elektrostatik Kayaç Gerginliği İzleme Yöntemi ile Deprem Tahmin Sistemi projesi kapsamında kurulan istasyonlar sayesinde, depremin yeri ve büyüklüğünü yer altındaki hareketlenmeleri, elde edilen verilere göre birkaç saat önceden belirlemeyi hedefliyor. Diğer yandan belediyemiz tarafından kurulan Nilüfer Arama Kurtarma ekibi de modern cihazlarla donatılarak, sık sık düzenlenen tatbikatlarla olası felaketlere karşı hazır tutuluyor. Deprem kaçınılmaz bir gerçek ise, bizim bu gerçekle karşılaştığımızda en az seviyede etkilenmemiz için tüm önlemleri el birliği ile almamızdan daha doğalı olamaz. Marmara Depremi’nin on dördüncü yıl dönümünde kayıplarımızı bir kez daha büyük bir üzüntüyle anıyoruz. Depremde vefat edenlere Allahtan Rahmet, kederli ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum.”