haber

Bozbey: FSM Bulvarı için keşke Nilüfer’den de görüş alınsaydı

Nilüfer Belediye Meclisi’nin Aralık ayı olağan toplantısı Nilüfer Barış Meclisi’nde yapıldı. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey başkanlığında toplanan Meclis’te gündem dışı konular da konuşuldu. Meclis’te, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda (FSM)  yapacağı düzenlemeler gündeme geldi. Başkan Mustafa Bozbey 4 yıl önce  FSM Bulvarı ile ilgili alternatifli projeyi Büyükşehir Belediyesi’ne sunduklarını belirterek şöyle konuştu: “Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, ‘Eğer Büyükşehir Belediyesi buraya yapamazsa Nilüfer’e devredin, kaynaklarımız kısıtlı olmasına rağmen Nilüfer Belediyesi olarak biz o caddeyi nitelikli hale getiririz’ dedik. Sonuçta bu noktaya geç de olsa gelinmesi iyi bir şey. Ama keşke daha önce yapılsaydı.”

 

BOZBEY: MUDANYA YOLU İLE BEŞEVLER BAĞLANMALI

 

FSM Bulvarı’nda düzenleme konusunda Nilüfer Belediyesi’nden görüş alınmadığını söyleyen Bozbey şöyle konuştu: “Keşke Nilüfer Belediyesi’ne de ‘Ne düşünüyorsunuz?’ denseydi. Buradaki Hastane Alanı ile ilgili önerilerimiz vardı. Hastane Alanı, Demokrasi Alanı olsun altı da otopark olsun dedik. Bursa’nın gerçek bir meydana ihtiyacı var, çünkü bu kentte gerçek meydan yok. En büyük meydan Nilüfer Belediyesi Cumhuriyet Meydanı. Maalesef Bursa’da kavşaklara meydan deniliyor.”

 

Mudanya Yolu ile Beşevler’in birbirine bağlanması gerektiğini söyleyen Bozbey,   “Esentepe’den kalkan tramvay Kara Fatma’ya kadar gidip gelmeli. Beşevler’deki insan Mudanya yoluna çıkamıyor. Arada 3,5 kilometre mesafe var. Bu ulaşımı sağlamak lazım. Demiryolu hattı eğer Beşevler Caddesi’ne kadar uzanmazsa caddenin işlevselliğini artıramayız. Mutlaka Beşevler’e demiryolu hattı uzanmalı. İnsanlar o zaman Mudanya Yolu’ndan Beşevler’e geçme imkanına sahip olacaktır” diye konuştu. 

 

BOZBEY: TEŞEKKÜR ETMESİNİ BİLİRİZ

 

FSM Bulvarı ile ilgili önerilerini dile getirdiklerini ifade eden Bozbey, “Yapılır yapılmaz bilemeyiz ama biz yapılmasını isteriz.  Biz, Nilüfer Belediyesi olarak sorumluluk alanımız dışındaki hizmetlerle ilgili öneri getiririz. FSM Bulvarı’ndaki düzenlemenin bir an önce başlayıp bitirilmesi son derece önemlidir. Bu konuda teşekkür etmesini de biliriz. Kim yaparsa yapsın, neticede kente hizmettir  Büyükşehir Belediyesi bunu gündeme almış, bitirecekse şimdiden teşekkür ederiz. Bittiğinde de gerekirse basın toplantısı yaparız teşekkür ederiz. Çünkü bu bir hizmettir, kim yaparsa yapsın” ifadelerini kullandı. Bazı caddelerde yaşanan sıkıntılara ilişkin de önerilerde bulunduklarını hatırlatan Başkan Bozbey, “Nilüfer Hatun, Beşevler, Bilginler Caddelerinde çalışmalar nerede? Bakın, insanlar buralarda da hizmet bekliyor. Biz yıllardır talep ediyoruz” diye konuştu.

 

NİLÜFER’İN ÇEVRE SORUNLARINA DİKKAT ÇEKİLDİ

 

Nilüfer Belediye Meclisi’nde, Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu da kentin çevre sorunlarına dikkat çekti. Nilüfer Belediyesi Çevre ve Kırsal Alan Danışmanı Arca Atay, Nilüfer sınırlarında yaşanan çevre sorunlara ilişkin Meclis üyelerine bilgi verdi. Doğal afetlerin yanı sıra insanlığı ve hatta yeryüzünün tüm canlılarını tehdit eden olgunun, küresel ısınmadan ileri gelen iklim değişikliği olduğunu vurgulayan Atay, “Uzmanlar, ‘Ne kadar çok karbon ve sera gazı salarsanız, insan başta olmak üzere canlı yaşamının ömrünü o kadar kısaltacaksınız’ diyor. Böyle giderse insanlık temiz havayı, suyu, toprağı ve gıdayı bulamayacak. Aklımızı başımıza devşirip, toprak ile beton arasında, endüstri ile tarım arasında yeni orantılar kuracağız. Sanayinin baskısını azaltacağız, fosil yakıt kullanımını terk etmek üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneleceğiz” diye konuştu.

 

Bursa’da her bir bireyin günde yaklaşık 1 kilogram evsel atık ürettiğini belirten Atay, bunların bir şekilde toplanması gerektiğinin bir gerçek olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Atıkların mümkün olduğunca kaynağında ayrılması, tasnifi ve yeniden dönüştürülmesi, organik atıkların komposta dönüştürülmesi, tarım alanlarında kullanılması gibi çevreci projeleri uygulamak Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne daha çok yakışırdı. Bursa’daki 18 organize sanayi bölgesinin 7 tanesini sınırları içinde barındıran belki de Türkiye’deki tek ilçe Nilüfer. Bir de bunlar yetmezmiş gibi 19. sanayi bölgesi bin hektar arazi üzerinde, TEKNOSAB olan yeni bir organize sanayi bölgesi kuruluyor” dedi.

 

Nilüfer çayının halen  kirli aktığını da belirten Atay, “Büyükşehir Belediyesi BUSKİ ile çeşitli ıslah çalışmaları yapıyor. Nilüfer’e deşarjları kesilmiş durumda değil. Yani derenin yan taraflarının traşlanması, betonlanması Nilüfer Çayı’nın temizlendiği anlamına gelmiyor. BUSKİ Genel Müdürü ‘Nilüfer Çayı 2016 da temiz akacak’ demişti ve yılın bitimine kalan süre 24 gün. BUSKİ Genel Müdürü bu sözünü 2017 de gerçekleştirsin, ona da razıyız” şeklinde konuştu.

 

Toplantıda ayrıca Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu Başkanı Emre Karagöz de İnegazi’deki çimento fabrikası, Kayapa-Kuruçeşme maden ve taş ocakları ile Kayapa’daki katı atık depolama tesisi başta olmak üzere ilçe genelindeki sorun ve tehditlere değindi.