haber

Bozbey: Gençlerin işsizliğiyle mücadele için kolları sıvadık

Nilüfer Belediyesi’nin Kalkınma ve İnovasyon Ofisi Derneği iş birliği düzenlediği Stratejik Ortaklık için Avrupa Kalkınma Ağı Projesi’nin tanıtım toplantısı Nilüfer Belediyesi Halk Evi’nde gerçekleştirildi. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in katıldığı toplantıda, Kalkınma ve İnovasyon Ofisi Derneği Başkanı Doğukan Doğan, Avrupa Kalkınma Ağı Projesi’nde yer alan Avrupa’nın 12 farklı ülkesinden çevre, kalkınma, girişimcilik, yaratıcı endüstriler ve gelecek teknolojileri alanında uzman, akademisyen, gençlik çalışanı ve kurum temsilcisi toplam 45 kişi yer aldı.

 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, birlikte yönetim anlayışını Avrupa ölçeğinde bir projeye daha yansıtmanın haklı gururunu yaşadıklarını söyledi. Projeye, Türkiye’nin yanı sıra Belçika, Polonya, Almanya, İspanya, Yunanistan, Macaristan, Slovenya ve Portekiz’den katılım sağlandığını belirten Bozbey, “Kuruluşunu burada açıkladığımız bu ağ ile ilgili olarak; Avrupa’nın 12 farklı ülkesinden çevre, kalkınma, girişimcilik, yaratıcı endüstriler ve gelecek teknolojileri alanında uzman, akademisyen, gençlik çalışanı ve kurum temsilcisi ile çalışmalar yürütüldü. Bu ağın, Türkiye ve AB genelinde, kalkınma, girişimcilik ve gelecek teknolojileri alanında üreteceği projelerle hem bölgesel, hem ulusal hem de uluslar arası boyutta aktif olarak rol alması hedefleniyor” dedi.

 

Genç nüfusun işsizliği sorununa da değinen Bozbey, Türkiye’de açıklanan son rakamlara göre söz konusu oranın yüzde 22,3 olduğuna dikkat çekti. Uluslar arası Çalışma Örgütü’nün açıkladığı son raporun ise 25 yaş altındaki her beş gençten birinin ne istihdamda, ne de eğitim-öğretimde yer almadığını ortaya koyduğunu dile getiren Bozbey, “Nilüfer Belediyesi olarak paydaşı olduğumuz, Kalkınma ve İnovasyon Ofisi Derneği Koordinatörlüğü’nde yürütülen Avrupa Kalkınma Ağı Projesi ile özellikle gençlerin işsizliği konusunda mücadele etmek için kolları sıvadık. Bu platform sayesinde atılacak adımların hazırlıkları yapıldı. Kurulan ağ ile, gençlerin işsizlik düzeyleriyle mücadele edilecek. Gençleri rekabetçi bir ekonomiye hazırlayacak becerilerle donatmak adına farklı geçmiş ve uzmanlıklara sahip kurumlar, tek çatı altında buluşacak” dedi. Nilüfer Belediyesi’nin Türkiye’de katılımcı demokrasiyi uygulayan tek belediye olduğunun hatırlatan Bozbey, karar alma süreçlerinde ilgili kesimleri sürece dahil edildiğini de vurguladı.

 

“İŞ TALEPLERİ DEĞİŞİYOR”

 

Katılımcıların, “Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanmanız halinde gençlerle ilgili planlarınız nedir?” sorusu üzerine Bozbey, “Burada yapılan çalışmalar bize yön göstermiş olacaktır. Gençlerin iş gücüne hazırlanması konusunda sıkıntılar var. Bursa’da otomotiv yan sanayi var. İşveren zaman zaman çalışan talep ettiğinde, gençleri ihtiyaç alanlarında hazır tutmalıyız. Teknoloji değişiyor ve iş talepleri değişiyor. Bu alanları da ölçerek bulmalıyız” dedi.

 

“YENİ PROJELER ÜRETECEĞİZ”

 

Kalkınma ve İnovasyon Ofisi Derneği Başkanı Doğukan Doğan da Türkiye’nin ve AB’nin farklı ülkelerinden, alanındaki en aktif kurumları ‘Avrupa Kalkınma Ağı’ çatısı altında topladıklarını söyledi. Hedef kitlenin gençler olduğunu vurgulayan Doğan, “Uluslar arası stratejik ortaklıklar geliştirerek, yeni projeler üretmek istiyoruz. Avrupa Kalkınma Ağı, ilk olarak 2 yıllık planında farklı tematik konuları ele alacaktır. Öncelikle genç işsizliğine karşı neler yapılabilir, gençlerin kapasitelerini geliştirmesi için neler yapılabilir diye araştırıyoruz. Yerelde Nilüfer Belediyesi en büyük ortaklarımızdan birisidir. Bu ağın ortaya çıkmasında ve yerelden güçlenerek Avrupa’ya yayılmasında katkıları için Nilüfer Belediyesi’ne ve Nilüfer İnovasyon Merkezi’ne teşekkür ederim” diye konuştu.