haber

Bozbey: Katı atık tesisinin yeri ortak akılla belirlenmeli

Nilüfer Belediyesi’nin Nisan ayı olağan meclis toplantısı Nilüfer ‘Barış Meclisi’nde  gerçekleşti. İhtisas komisyonları seçimlerinin de yapıldığı toplantıda birçok madde ve önerge karara bağlandı. Gündem öncesi aylık çalışmalar hakkında meclise bilgi veren Başkan Mustafa Bozbey, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edilen Kayapa Katı Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi ile ilgili tepkilerini dile getirdi. Yapılması planlanan tesisin yerinin yanlış olduğunu söyleyen Bozbey, “Kentte böyle bir tesise ihtiyaç olduğu doğrudur. Ancak bunun yeri  Kayapa değil.  Tesisin yeri,  konu Büyükşehir’de meclise gelmeden önce mahalle halkı da dahil tüm taraflarca görüşülerek belirlenmeliydi. Nilüfer Belediyesi olarak, tesisin yapılacağı yerin,  tüm meclis üyeleriyle tartışılıp, bilirkişilerden de görüş alınıp ona göre belirlenmeliydi. Bu konuda biz de Büyükşehir’e yardımcı olabiliriz. Büyükşehir, ‘Burayı buldum, burası hazinenin yeri ve buraya yapacağım’ mantığıyla hareket edemez. Bu çağda böyle bir yaklaşım olamamalı. Söz konusu kararla ilgili ne Nilüfer Belediyesi’nin, ne muhtarların, ne halkın, ne de meclisin bilgisi var. Biz uzun zaman çöp yakma tesisi projesi üzerinde çalıştık. Ama çıkacak gazların sonuçları temkinli adım atmamıza neden oldu. 3 yıl önce Işıktepe Mahallesi’nde hava kalitesi ölçümü yaparken kanserojen etkisi yapan gaza rastladık. Araştırmalar sonucu bu gazın atıkların yakılması sonucu ortaya çıkan gaz olduğunu öğrendik. Bunu ilgili Bakanlık ve Büyükşehir’e gönderdik. Atıkların yakıldığı fabrika tespit edildi ve sorunun önüne geçildi” dedi.

 

‘Bursa hava kalitesi en düşük illerden biri’

 

Çıkacak sorunların hesabını kimsenin veremeyeceğini ifade eden Başkan Bozbey, “Yapılması planlanan katı atık geri kazanım ve bertaraf tesisinde, çöp yakma tesisi de planlandığı ifade ediliyor. Sonuçlarına bakılmaksızın böyle bir plan yapılamaz. Çıkaracağı sonuçların kente ne etki yapacağı bilinmeli. Bursa son açıklanan değerlere göre hava kalitesi en düşük kentlerden biri. Bu konuda kimse açıklama yapmadı. Kamuoyu ile sebebi paylaşılmalı. Kirli havayı kabul ediyorsak olumsuz sonuçlara kucak açmış oluyoruz. Yapılması planlanan tesis, sadece Nilüfer’in değil bu kentin sorunudur. Parti, görüş ayrımı yapmıyoruz. Bu herkesin sorunudur. Bunun hesabını kimse veremez. Doğru yeri, doğru yaklaşımlarla, tartışarak konuşarak belirleyebiliriz” diye kaydetti.   

 

AK Parti Meclis Üyesi Mihrimah Kocabıyık da konuyla ilgili söz alarak projenin ilgili tarafların görüşü ve ortak akılla uygulamaya geçirilebileceği inancında olduklarını kaydetti. Bunun üzerine Başkan Mustafa Bozbey de Kocabıyık’a kişisel görüşünden dolayı teşekkür ederek, bu fikrin Büyükşehir Meclisi’nde görüşülmeden önce ortaya konulması gerektiğini vurguladı.

 

Enerji kooperatifi  kuruluyor

 

Toplantıda ayrıca Nilüfer Belediyesi’nin enerji kooperatifi kurmasıyla ilgili Başkan Mustafa Bozbey’e yetki verildi. Hedeflerinin 2020 yılına karbon salımını yüzde 20 azaltmak olduğunu kaydeden Başkan Mustafa Bozbey, “Uzunca bir süredir üzerinde çalıştığımız projenin sonuna geldik. Daha önce enerji gruplarıyla da görüşmelerimizi yapmıştık. Artık enerji kooperatifi kuracak seviyeye geldik. Türkiye’de belki de ilk defa bir belediyenin enerji kooperatifi oluşturduğunu göreceğiz. Amacımız yenilenebilir enerjilere yönelerek 2020 yılına kadar karbon salımını yüzde 20 azaltmak. Belediye olarak kurulacak olan bu enerji kooperatifinde 100 TLx100 payla kurucu olarak yer almak istiyoruz. Sayısal anlamda belki değişebilir ama bunları bir an önce kurup daha sonra belki birlik çatısı altında toplayacağız. Nilüfer bu anlamda da önemli bir projeye öncülük etmiş olacak” dedi.

 

Encümen ve İhtisas Komisyonu üyeleri belirlendi

 

Mecliste ayrıca İhtisas Komisyonları seçimleri de yapıldı. Gizli oylama üzerine yapılan seçimlerde encümen üyeliklerine, Naci Kale, Zekeriya Işık ve Muhammet Aydın seçildi. Meclis 1. Başkan Vekilliğine Nilgün Berk, 2. Başkan Vekilliğine Aysel Okumuş seçilirken Divan Katipliği'ne de Berna Hacer Bilici ve Fırat Emiroğlu getirildi. İhtisas Komisyonları seçimlerinde de Plan Program Bütçe Komisyonu üyeliklerine Berna Hacer Bilici, Atakan Çorbacı, Rahşan Duygu Tursun, Gizem Elmas, Gökhan Yıldız; İmar ve Bayındırlık Komisyonu üyeliklerine Turgay Erdem, Meral Altuntaş, Fırat Emiroğlu, Ali Kızılkaya, Celil Çolak;  Hukuk Komisyonu üyeliklerine Nilgün Berk, Pınar Göz, Ferhat Yıldırım, Hanife Demirezen Güler, Gökhan Dinçer:  Sağlık ve Spor Komisyonu üyeliklerine Ali Uçar, Atakan Çorbacı, Ahmet Kılıç, Naci Kale, M. Uğur Karabaş;  Eğitim Bilim ve Teknoloji Komisyonu üyeliklerine Aysel Okumuş, Rahşan Duygu Tursun, Meral Altuntaş, Ahmet Kılıç, Mürsel Durmaz; Kültür Sanat ve Turizm Komisyonu üyeliklerine Fırat Emiroğlu, Gizem Elmas, Pınar Göz, Rahşan Duygu Tursun, Ali Önder;  Katılımcılık Eşitlik Komisyonu üyeliklerine Pınar Göz, Kemal İvgen, Nigün Berk, Aysel Okumuş, Başak Hekimoğlu; Çevre ve Kırsal Alan Komisyonu üyeliklerine Hanife Demirezen Güler, Lütfi Günenç, Pelin Sevgi, Berna Hacer Bilici, Numar Çakır;  Ticaret ve Sanayi Komisyonu üyeliklerine de Zekeriya Işık, Ferhat Yıldırım, Lütfü Günenç, Mustafa Öztürk, Orhan Çiçek seçildi.

 

Mecliste alınan kararla Nilüfer Belediyesi Fadıllı Havacılık Tesisleri’ne Dünya çapında büyük başarılar elde eden Bursalı kanat ve yelken sporcusu Emrullah Ali Yıldız’ın ismi verildi. 

Yine önergeler kısmında Nilüfer’deki amatör spor kulüplerini tek çatı altında toplayacak yerleşke için Nilüfer Amatör Spor Kulüpleri Derneği ile protokol imzalanması için Başkan Bozbey’e yetki verildi.

  

Nilüfer Belediyesi ISO 10002’ye hazırlanıyor

 

Nilüfer Belediye Meclisi’nde, Nilüfer Belediyesi’nin ISO 10002 için yaptığı hazırlıklar için de Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Berhan Soner tarafından bilgilendirme yapıldı. Soner, “Nilüfer Belediyesi halihazırda uygulamakta olduğu sistemle ISO 10002 Sistemi’ne büyük oranda hazırdır. Bu durum Türk Loydu tarafından yapılan ve sıfır uygunsuzluk ile tamamlanan Dış Denetim’de de denetçiler tarafından onaylanmıştır” dedi.  ISO 10002’nin şikâyetlerin etkili olarak ele alınması ve sorunsuzca çözülmesi için yol gösterici bir prensipler bütünü olduğunu belirten Berhan Soner, “ISO 10002’ye göre kuruluş şikâyetleri etkili ve verimli  şekilde ele alacağını taahhüt eder. Şikâyetleri cevaplandırmaya yönelik kesin bir taahhüt hem personele hem de vatandaşa kuruluşun ürünlerinin ve proseslerinin iyileştirmesine yardım etmeye izin vermelidir.  Üst yönetim, vatandaş odaklı şikâyetleri ele alma politikası ve hedefler oluşturmalıdır” dedi.