haber

Bozbey: Kentsel yenileme basit bir şey değil

Nilüfer Belediyesi tarafından demokrasinin yerelden yaygınlaşması için kurulan Mahalle Komiteleri, çalışmalarını sürdürüyor. Kent yönetimine katılımcılık anlayışıyla çalışmalarını yürüten Ataevler Mahalle Muhtarı ve Mahalle  Komitesi Başkanı  İsmet Taşçı ile üyeler, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i Halk Evi’nde bulunan makamında ziyaret etti. Ziyarette Başkan Yardımcısı Adil Kayaoğlu da yer aldı. Ataevler Mahallesi’nde Nilüfer Belediyesi’nin yaptığı çalışmalar hakkında Başkan Bozbey’den bilgi alan Mahalle Komitesi üyeleri, taleplerini ve önerilerini dile getirdi.

 

 “Pazaryeri projesi ihtiyacı karşılayacak”

 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de Ataevler Mahallesi’ni daha yaşanabilir bir hale getirmek için çeşitli projeler hazırladıklarını kaydetti. Ataevler Mahallesi için hazırladıkları Pazaryeri projesinin örnek bir proje olduğunun altını çizen Bozbey, bu projede yer alan kültür merkezi ve otopark ile mahalle halkının bir çok ihtiyacının karşılanacağını belirtti.

 

Ataevler’in tamamına yönelik planlama  

 

Ataevler Mahallesi’nde çok sayıda binanın depreme dayanıklı olmadığına dikkat çeken Başkan Bozbey, bu mahalle için düşündükleri kentsel yenileme hakkında da Mahalle Komitesi üyelerine bilgi verdi. Ataevler Mahallesi’nde bireysel ya da parsel bazında kentsel yenilemenin bölgeye zarar vereceğini belirten Başkan Bozbey, nüfus artışının farklı sorunları da beraberinde getireceğini söyledi. Bozbey kentsel yönelime hakkında şöyle konuştu: “Yaptığımız çalışmalarda Ataevler’de depreme dayanıklılık oranının çok iyi olmadığını tespit ettik ve bunu sitelerle paylaştık, çözüm önerilerimizi sunduk. Kentsel yenileme olayı ortaya çıkınca Ataevler Mahallesi müteahhitlerin gözdesi oldu. Onlar da kentsel dönüşüm adı altında bir şeyler yapıyorlar, ancak bireysel anlamda, parsel bazında yapılan bu tür değişimlerin kesinlikle doğru olmadığını söyledik. Orada Nilüfer Belediyesi olarak bizim hazırlamış olduğumuz, mahallenin tamamına yönelik bir planlama var. Bu planlamada mahalledeki yapıların yüzde 85’inin yenilenmesi söz konusu. Bununla birlikte gelecek olan nüfus artışına karşılık kamusal alanın oluşturulması söz konusu. Bunları da planladık ama Büyükşehir Belediyesi bu konuda bizimle aynı düşüncede olmadığını açık açık beyan ediyor. Büyükşehir Belediyesi, “Biz veririz, ne olacaksa olsun. İsterse nüfus üçe katlasın, yarın öbür gün ister okul ihtiyacı olsun ya da olmasın bizi ilgilendirmiyor” diyor ve bu konuda çalışmasını sürdürüyor ama mahkeme de buna ‘dur’ diyor.”

 

Kentsel yenilemeyi gelecek için yapmak zorunda olduklarını ifade eden Başkan Bozbey, ”Bugün yenileseniz de üç gün sonra ben inanıyorum ki birçok kişi oradan çekip gidecek. Oraya gelen insanların çocuklarını okutacağı okul, araçlarını park edeceği alanlar olmazsa ya da çıkıp nefes alabileceği alanları oluşturmazsanız oradaki daireyi kim alacak? Benim gördüğüm sitelerin hepsinde nüfus ikiye katlanıyor. Bugün mahallede 5 bin öğrenci varsa 10 bine çıkacak. Okul alanlarında artış yok. Kamusal alanlarda bir artış yok. O zaman kim nasıl huzurlu yaşayacak? Kentsel yenileme çok basit bir şey değil. Mahallenin alt yapısıyla birlikte yenilenmesi gerekiyor” diye konuştu.

 

Ziyarette Başkan Bozbey’e mahallenin sorunları hakkında da bilgi veren Ataevler Mahalle Komitesi üyeleri  Başkan Bozbey’e çiçek vererek teşekkür etti.