haber

Bozbey: Nilüfer Belediyesi rol-model sistemin önemli örneği

Bozbey, “Hazırladığımız tüm projeler ve verdiğimiz tüm hizmetler Türkiye’ye örnektir” diye konuştu. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Uludağ Üniversitesi Kamu Yönetimi Topluluğu tarafından düzenlenen “6. Kamu Yönetimi Günleri”nde öğrencilerle buluştu. Türkiye’de başkan odaklı bir yerel yönetim anlayışının olduğunu vurgulayan Bozbey, başkanlık makamının üstünde belediye meclisinin ve belediye encümenin olduğunu hatırlattı. Bozbey, “Belediye Başkanı, belediye meclisinin de, belediye encümenin de başkanadır.Yani üstündeki denetleyici mekanizmanın başkanı olunca ortaya paradoks çıkmaktadır. Oysa pek çok Avrupa ülkesinde belediye meclis başkanı da, encümen başkanı da ayrı kişilerdir” diye konuşarak, sistemin yanlışlıklarını ortaya koydu.

Kentlerin de insanlar gibi hedeflerinin olması gerektiğine dikkat çeken Başkan Bozbey, aksi takdirde bir sonuca varılamayacağını söyledi. Bozbey Nilüfer Belediyesi’nin 15 yıl önce “Spor Kenti”, Kültür ve Sanat Kenti”, “Bilim Kenti” gibi hedefler koyduğunu hatırlatarak, insan yaşamının kolaylaştırılması ve kalitesinin arttırılması amacıyla bu hedef doğrultusunda çalışıldığını kaydetti.

Başkan Bozbey gelecek beş yıl için ortaya koyduğu vizyonu da sıraladı. Türkiye’nin en büyük sorunun barış olduğunu kaydederek, barışın yerelde başlayan demokrasi anlayışıyla sağlanabileceğini belirtti. Nilüfer Belediyesi’nin bu nedenle vizyonun ilk sırasına “Demokrasi Kenti Nilüfer” i aldığını söyledi. Bozbey şöyle konuştu: “ Altı odak noktamız var. ‘Demokrasi Kenti Nilüfer’, ‘Özgürlük Kenti Nilüfer’, ‘Sosyal Projeler Kenti Nilüfer’, Etik Değerlerin Kenti Nilüfer’, ‘Eşitlikçi Kent Nilüfer’, ‘Vicdan Kenti Nilüfer’. Rol-model sisteminin kenti olarak idari yapı değişikliğiyle Türkiye’ye örnek olmaktayız. Hazırladığımız tüm projeler ve verdiğimiz tüm hizmetler Türkiye’ye örnektir.”

Başkan Bozbey, 64 mahallede demokrasi bilincini oluşturacak mahalle komitelerinin de önemine dikkat çekti. Mahalle komitelerinde her yaştan ve her kesimden yurttaşların bulanacağını söyleyen Başkan Bozbey, demokrasi bilincinin bu yolla daha da artacağını söyledi. Bozbey, üst yapıda da değişiklikler yaparak katılımcılığı arttıracaklarını vurguladı.

Bozbey konuşmasının ardından öğrencilerin soruların yanıtladı. Kamu Yönetim Topluluğu da Başkan Bozbey’e teşekkür plaketi takdim etti.