haber

Bozbey: Nilüfer’de devlet okuluna çok ihtiyaç var

Nilüfer Belediye Meclisi Şubat  ayı olağan toplantısı, Nilüfer “Barış Meclisi”nde gerçekleşti. Gündem maddelerine geçilmeden önce konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin “Nilüfer’de okul kurulmasına  biz  de Nilüfer Belediyesi de destek vermiyor” açıklamalarına tepki gösterdi.

 

“Bazı mahallelerde hiç okul yok”

 

Böyle bir beyanının olmadığını belirten Başkan Bozbey, “Bizi ziyarete gelen Bursa Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu’nda bulunan arkadaşlar dahil olmak üzere, sadece  ‘19 Mayıs Mahallesi’nde özel okullara izin vermeyin’ dedik. Bu söylemimiz, sanki Nilüfer’in tamamında okul yapılmasına karşıymışız gibi lanse ettirildi. Böyle bir şey yok. Sadece 19 Mayıs Mahallesi için konuştuk. Ancak bu durum Nilüfer’de okul ihtiyacı yokmuş gibi yansıtıldı. Nilüfer’de devlet okullarına çok ihtiyaç var. Bazı mahallelerimizde hiç okul yok. Son birkaç yılda Nilüfer’e kaç tane devlet okulu yapıldı? Hangi mahalleye gitsek okul sorunu var. ‘Diğer ilçelere okul yapalım, Nilüfer Belediye Başkanı okul istemiyor’ gibi ifadeler hiç doğru değil. Bu durum Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı’na ya yanlış aktarıldı  ya da farklı bir şekilde söylendi” şeklinde konuştu.

 

“Milli Eğitim’e büyük destek veriyoruz”

 

Nilüfer’in nüfusunda 2 yılda yaklaşık 50 bin artış olduğunu ifade eden Başkan Bozbey, “Bu artışın ortalama yüzde 10’unun öğrenci olduğunu düşünürsek, bu rakam 2 yılda yaklaşık 5 bine denk geliyor. Bir okulda 500 öğrenci hesaplarsak, en az 10 okul yapılması gerekiyor. Yıllardır Milli Eğitim bizden okul alanları istedi. Biz de her sene bir alan verdik. İhtiyaç olmasına rağmen herhangi bir yapılanma göremedik” dedi.

 

Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okullarla ilgili yaptığı düzenlemelerde büyük yanlışlıklar olduğunu vurgulayan Başkan Bozbey, “Balkan Mahallesi’nde 500 kişilik bir okulda 73 öğrenci var. Diğer tarafta da okul ihtiyacı için Görükle’ye gitme zorunda kalan öğrenciler var”  diyerek yaşanan sıkıntıya dikkat çekti.

 

Nilüfer Belediyesi’nin eğitim alanında Türkiye’de örnek olduğunun da altını çizen Başkan Bozbey, “17 yılda Milli Eğitim’den daha fazla okul yaptık. Bir çoğunun yerini biz temin ettik. Bunları vatandaşlarımızdan 100 – 200 metrekare takas yoluyla yer alarak yaptık. Okulların yapımı ile ilgili sponsorlar bulduk, imzaları attırdık. Okulların bahçelerini de biz yaptırdık. Eğitime verdiğimiz önemi bu desteklerle ortaya koyuyoruz. Türkiye’de  eğitime en çok desteği Nilüfer Belediyesi veriyor” dedi. Başkan Bozbey, Türkiye’nin en önemli sorununu eğitim olduğunu da sözlerine ekledi.

 

“Bunun hesabını kimse veremez”

 

Nilüfer Belediye Meclisi’nde kentsel yenileme konusu da gündeme geldi. Başkan Bozbey, Nilüfer Belediyesi’nin kentsel yenilemeye bakış açısının insan odaklı olduğunu belirterek, Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde alınan 0.50 emsal artış kararını eleştirdi. Bozbey “Yoğunluğu artırarak, daire sayısını iki ile çarparak bir şey yaptığınızda vebali çok büyüktür. Yarın bunun hesabını kimse veremez. Nitekim veremeyecek de” dedi.

 

“Parsel bazlı değil, bütüncül planlama yapılmalı”

 

Bursa’da  kent merkezinde giderek artan trafik yoğunluğuna dikkat çeken Başkan Bozbey, verilecek kat artışının bu sorunu daha da artıracağını belirterek şöyle konuştu: “O yapılar, o anlayış ve plan değişiklikleriyle yapıldığı takdirde, yoğunluğun artmasından dolayı kentin içine de dışına da çıkılamayacak. Biz bilime inanıyoruz, bilimsel bakıyoruz. ‘Ben yaptım oldu’ denemez. Bu kentin ortak bir uzlaşı kültürüne ihtiyacı var. Bu kentin meslek odaları var, esnafı var, yaşayanları var. Hep beraber bu işin üstesinden gelinebileceğine, planlamanın da bütüncül planlamayla çözülebileceğine inanıyoruz. Kentsel yenileme bölgesel değil de parsel bazda yapılırsa ne kadar vahim sonuçlar doğuracağını hiç kimse unutmasın” diye konuştu.