haber

Bozbey: Sağlıklı yaşam için zeytin tüketimi arttırılmalı

Nilüfer Belediyesi’nin bu yıl ikincisini düzenlediği Büyükbalıklı Zeytin Buluşması’nda üreticiler, tüketicilerle buluştu; zeytin üreticisinin sorunlar gündeme geldi. Zeytin konulu renkli etkinliklerin düzenlendiği buluşmaya, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Bukle Erman ve Nilüfer Belediye Meclisi Üyeleri de katıldı. Açılış konuşmasını yapan Büyükbalıklı Mahalle Muhtarı Akif Cebeci, böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmanın kendileri için önemine değindi ve teşekkür etti.


BOZBEY: ZEYTİNİ AĞLATAN AĞLAR


Bu tür buluşmaları düzenleyerek kırsaldaki üreticiye destek vermek istediklerini belirten Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de, zeytin üretiminin Bursa için önemine dikkat çekti. Anadolu’nun, zeytinin anavatanı olduğunu söyleyen Başkan Bozbey, “Bu topraklarda, zeytin sofraların baş tacıdır. Ülkemizde dikili 170 milyon adet zeytin ağacı ile dünyada ikinci sıradayız. Buna rağmen, gerek sofralık zeytin gerekse zeytinyağı tüketiminde, çok gerilerdeyiz. Halbuki zeytin ve zeytinyağının insan sağlığı için ne kadar önemli ve zorunlu besinler olduğunu artık bütün dünya biliyor. Bu nedenle sağlıklı yaşamak için zeytin ve zeytinyağı tüketimimizi artırmalıyız” dedi. Binlerce yıllık zeytin ağaçlarının Anadolu’nun kültür mirası olduğunun altını çizen Başkan Mustafa Bozbey, “İşte bu anlayışla, bu mirası korumak adına, zeytinciliğe sahip çıkmak hepimizin görevidir. Zeytin, Anadolulu için kutsal bir ağaçtır ve inanılır ki, zeytini ağlatan ağlar” diye konuştu.


YARIŞMALARDA DERECEYE GİRENLER ÖDÜLLENDİRİLDİ


2. Büyükbalıklı Zeytin Buluşması’nda halkın katılımıyla çeşitli etkinlikler de düzenlendi. Şef Emre İdrisoğlu, “Zeytinli Tarifler” adlı bir atölye çalışması yaptı. İdrisoğlu, “Zeytin nasıl yapılır?”, “Zeytinli ekmek ve kahvaltılık zeytin sosları” ile ilgili önemli bilgiler verdi. Etkinlikte ayrıca “Zeytinyağlı Sabun Atölyesi” ve “Fotoğraf Sergisi” de büyük ilgi gördü. Zeytinli Lezzetler Yarışması ve En İyi Zeytin Üreticiliği Yarışması’nda da büyük heyecan yaşandı. Jüri üyelerinin büyük titizlikle puan verdiği yemek yarışmasında zeytinli baklava ile Serpil Bay birinci, zeytinli muska tatlısı ile Sevil Bay ikinci,  zeytinli ayva tatlısı ile Selda Bayram da üçüncü oldu.


En İyi Zeytin Üreticiliği Yarışması’nda birinci Seyit Uşak, ikinci Süleyman Yavuz olurken üçüncülüğü de Behiç Uşak aldı. Dereceye girenlere ödüllerini CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Bukle Erman ve Nilüfer Belediye Meclisi Üyesi Pelin Sevgi verdi. Yarışmaların ardından Nilüfer Halk Dansları Topluluğu’nun sunduğu gösteri büyük alkış aldı. Topluluk ile birlikte halay çeken vatandaşlar büyük coşku yaşadı. Etkinliğin finalinde sahne alan Nilüfer Roman Orkestrası da seslendirdiği eserlerle katılanlara eğlenceli anlar yaşattı.