haber

Büyük usta Nilüfer’de yaşatılıyor

15 Ocak 1902’de Selanik’te doğan büyük usta Nâzım Hikmet, doğumunun 113. yılında Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği etkinliklerle anıldı. Ömrünün 10 yılı aşkın süresini Bursa Cezaevi’nde geçiren çağdaş dünya edebiyatının en seçkin isimlerinden Nâzım Hikmet’in Bursa’daki günleri, fotoğrafları, mektupları, şiirleri, dokuma atölyesi ve hayatlarını değiştirdiği insanlardan oluşan Ben Bir İnsan: Nâzım sergisi, Nâzım Hikmet Kültür Evi’nde kapılarını açtı.

 

Nâzım Hikmet’in 1940 ve 1950’li yıllara ait dönemini anlatan sergiye Nilüfer Belediyesi Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcıları, Nilüfer Belediyesi Meclis Üyeleri, CHP Bursa eski Milletvekili Kemal Demirel ve usta şairin çok sayıda seveni katıldı.

 

Dünya insanı

Açılış töreninde konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, gücünü bu topraklardan alan şiirleriyle yeryüzünün sesi olmayı başaran Usta’nın aynı zamanda sanatın evrenselliğinin ve etkisinin de önemli bir örneği olduğunu vurguladı. Başkan Bozbey, “Nâzım’ın dünya insanı olması, sanatı, kelimeleri, şiirlerindeki her bir harf, 2015’li yıllarda bize hâlâ rehber oluyor, eşlik ediyor. Özgürlüğe, demokrasiye, güzel günlerin bir gün mutlaka geleceğine olan inancıyla umutlarımızı diri tutuyor. Sanattan, sanatçıdan korkanların, onları katledenlerin, ateşe atanların hiç birini bugün anımsamıyoruz. Ama Nâzım, ölümünün üzerinden geçen onlarca yıla rağmen yeni kuşaklar tarafından geleceğe taşınıyor,” ifadelerini kullandı.

 

Nâzım Hikmet’in şiirlerinden dizeler okuyan Bozbey, “Ülkemizde ya da dünyada yaşanan tüm gelişmelere, tüm baskı ve zulümlere rağmen Nâzım Usta’nın dizelerinden ve dünya görüşünden aldığımız güçle, güzel günlere olan umudumuzu hiç yitirmedik, yitirmiyoruz, yitirmeyeceğiz,” şeklinde konuştu.

 

Serginin açılışının ardından ustanın, “Bir Anadolu mezarlığına gömülmesi ve başında da bir çınar ağacının olmasını“ istediği vasiyeti üzerine katılımcılara çınar fidanı dağıtıldı.

 

Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, Güney Özkılınç, Kenan Bengü ve Yeşim Bilge’nin koleksiyonlarını paylaşarak destek verdiği Ben Bir İnsan: Nâzım sergisi 15 Şubat 2015 tarihine kadar Nâzım Hikmet Kültürevi’nde izlenime açık kalacak.

 

Bestelenen şiirlerinden konser

Nâzım Hikmet’in doğumunun 113. yılı anısına özel bir konser de düzenlendi. Sanatçı Nida Ateş, Usta’nın bestelenmiş şiirlerinden oluşan şarkılarından oluşan konser verdi. Herkesin dilinde yer etmiş şarkıların seslendirildiği konsere ilgi büyük oldu. Yoğun ilgi nedeniyle bazı izleyiciler konseri salonun merdivenlerinde oturarak izledi. Nida Ateş’e klasik bir orkestranın eşlik ettiği gecede tiyatro sanatçısı Ali Düşenkalkar da Nâzım’ın şiirlerini seslendirdi.

 

İzleyicilerin şarkılara eşlik ettiği gecenin sonunda Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Beril Tanaçan Ünler, Nida Ateş ve ekibine çiçek vererek teşekkür etti.