haber

Büyükbalıklı’da çevre direnişi

Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi’nin ortak çalışmasıyla Büyükbalıklı Mahallesi’nde ‘Zeytinimize ve suyumuza sahip çıkıyoruz’ forumunda buluşan Bursalı çevreciler, zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerinin aşılaştırılması hakkında kanunda değişiklik yapılmasına karşı tepkilerini gösterdi.

 

Son yıllarda artan doğa ve çevre tahribatlarına dikkat çekmek isteyen Bursalı çevreciler, hükümet eliyle zeytinciliğin bitirilmesine karşı Nilüfer’in Büyükbalıklı Mahallesi’nde bir araya geldi. Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi’nin ‘Kırsalda doğa ve çevre direnişleri’ adıyla düzenlediği etkinliğe Bursa ve çevre illerden çok sayıda vatandaş katıldı. Etinlikte Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de yer aldı.

 

Türkiye’nin her geçen gün çevre konusunda günahkâr ülkeler arasında yerini aldığına dikkat çeken Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Eğer bizler sesimizi çıkarmazsak, mücadele etmezsek çevrenin “Ç”sinden bile eser kalmaz” dedi. Başkan Bozbey, “Avrupa’da temiz enerjiye doğru inanılmaz bir yönelme varken, ülkemizde hala termik santraller, HES’ler devam ediyor çevre katliamlarıyla birlikte,” şeklinde konuştu.

 

Bozbey: Kimyasal atıklardan hepimiz nasibimizi alıyoruz

Nilüfer Çayı’ndaki kirliliğe de dikkat çeken Başkan Bozbey , “Hemen yanı başımızda olan Nilüfer Çayı’nın temiz akması gerçekten bu bölge insanının sağlığıyla hem de kentin sağlığıyla direk orantısı var. Çünkü burada atılan atıklarla birlikte meyve ve sebze bahçeleri buradan sulanmakta. Burada yetişen ürünleri herkes yiyor ve kimyasal atıklardan hepimiz nasibimizi alıyoruz. Bunu yapmaya kimsenin hakkı yok. Hem üreticilerin hem de tüketicilerin sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor,” dedi.

 

Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Şazi Çavuşoğlu da Türkiye’de son yıllarda doğada ciddi tahribatlar oluştuğuna dikkat çekerek Bursa’da yapılan uygulamalardan örnekler verdi. Çavuşoğlu, “Başköy bölgesinde faaliyet gösteren taş ocaklarının doğaya verdikleri zararın yanında, köylülerimizin içme suyu kirletilmiş ve içilmez duruma gelmiştir. İnegazi Köyü’ne yapılması planlanan çimento fabrikası, yerel yönetimlerin, STK ve akademik meslek odalarının haberi olmadan Ankara’dan masa başında verilmiş bir karardır. Uludağ teleferik projesinde ise proje aşamasında söylenenle alanda yapılan uygulama çok farklı. Proje kapsamında herhangi bir ağaç kıyımı olmayacağı söylenmesine rağmen yaklaşık dört binin üzerinde ağaç kıyımı yapıldı,” diyerek yapılan çevre katliamlarına dikkati çekti.

 

Meclise gönderilen zeytin yasa tasarısına da vurgu yapan Çavuşoğlu, “Türkiye’deki zeytinliklerin ortalama büyüklüğü on dönüm. Eğer tasarı kanunlaşırsa Türkiye’deki pek çok zeytinlik alan bu statüden çıkarılacak ve zeytinlik alanlar imara açılacak,” diye kaydetti.

 

Zeytin düzenlemesine tepki

Etkinlik kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı imzasıyla meclise gönderilen ‘Elektrik piyasası kanunu ile zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerinin aşılaştırılması hakkında kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısına’ karşı TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Bursa Şubesi Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy yönetiminde ‘Zeytinimize ve suyumuza sahip çıkıyoruz’ forumu düzenlendi. Forumda ZMO İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, Orhaneli Başköy Muhtarı Hasan Acar, Orhaneli Başköy Dayanışma ve Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı Yaşar Bayram, Soma Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın ve Yırca Köyü zeytin üreticisi Ramis Uyan ve Büyükbalıklı Mahallesi zeytin üreticisi Ahmet Çakır Büyükbalıklı Mahallesi meydanında kurulan platformda söz alarak hükümeti çevre konusunda duyarlı olmaya çağırdı.

 

Kırsalda Doğa ve Çevre Direnişleri etkinliğinde Büyükbalıklı Mahallesi Muhtarı Akif Cebeci’nin ev sahipliğinde En İyi Zeytin Yarışması da düzenlendi. Üreticilerin büyük ilgi gösterdiği yarışmada jüri üyeleri zeytinler arasında seçim yapmakta zorlandı. En İyi Zeytin yarışmasının galibi İzzet Uşak olurken, ikinciliği Ahmet Kararcı, üçüncülüğü ise Salih Şimşek kazandı. Birinciye ödülünü Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Elvan Atay verdi.