haber

Çalı’da Altın Kemer İsmail Balaban’ın

Geleneksel Çalı Yağlı Güreşleri’nin 55’incisi heyecan dolu anlara sahne oldu. Baş, baş altı, deste ve tozkoparan başta olmak üzere 14 ayrı kategoride yapılan ve 480 pehlivanın katıldığı güreşlerde  kıyasıya mücadele yaşandı. 36 başpehlivanın yer aldığı güreşlerde Kırkpınar’da başpehlivan olan İsmail Balaban’ın yanı sıra Fatih Atlı, Orhan Okullu, Ali Rıza Kaya gibi başarılı güreşçiler er meydanında boy gösterdi.

 

Sabah saatlerinde başlayan güreşleri, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları, Nilüfer Belediye Meclisi Üyeleri de halkla birlikte izledi. Büyük ilgi gören güreşleri izleyenler arasında Türk Halk Müziği’nin güçlü ismi Bedia Akartürk de vardı. Güreşler sırasında yapılan bayraklı kortej yürüyüşü izleyenlerden büyük alkış aldı.

 

Bozbey: Hedefimiz Çalı’yı ikinci Kırkpınar yapmak

50 yılı aşkın süredir devam eden güreşleri, aynı güzellikte sürdürdüklerini ifade eden Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Türkiye’nin her yerinden gelen güreşçileri ağırlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Çalı Yağlı Güreşleri’nin ilk kez 1964’te, Köy Güzelleştirme Cemiyeti tarafından düzenlendiğini hatırlatan Başkan Bozbey, “Çalı Yağlı Güreşleri büyüyerek, güçlenerek bugüne dek devam etti. Nilüfer Belediyesi olarak, kentimizin sürdürülebilir etkinliklerinden biri olarak Çalı Güreşleri’ne önem veriyoruz. Geleneğimizden gelen bu mirası yaşatıyoruz, yaşatmaya da devam edeceğiz. Sahası, ormanı, tribünleri, izleyicileri ve katılanlarla bu organizasyonu Kırkpınar’ın ardından ikinci yapma hedefindeyiz” dedi.

 

Başkan Bozbey, “Türkiye’nin 34 başpehlivanı, burada kıspet giyiyor. Baş altı, büyük orta, küçük orta ve destelerde 480 pehlivan güreşiyor. Çalı Güreş Alanı’nda sizlere ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyorum. Bu güzel ortamda, birbirinden çekişmeli mücadeleleriyle heyecan dolu bir gün geçirmemizi sağlayan tüm pehlivanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

 

480 pehlivan er meydanında

480 pehlivanın katıldığı dev organizasyonda Nilüfer Belediyesi bu yıl yeni bir uygulamaya da imza attı. Güreşlerin simgesi olan Altın Kemer uygulaması bu yıl ilk kez hayata geçti. Her yıl Çalı’da başpehlivana verilecek olan kemer, üç yıl üst üste ipi göğüsleyene tamamen teslim edilecek.

 

Gün boyu kıyasıya devam eden güreşlerin finalinde, başpehlivanlar İsmail Balaban ve Ali Rıza Kaya karşılaştı. Son derece heyecanlı geçen müsabakayı rakibini 20 dakika gibi bir sürede mağlup eden İsmail Balaban kazandı. Çalı Başpehlivan’ı olan Balaban böylece ilk Altın Kemer’in de sahibi olarak tarihe geçti.

 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, her iki pehlivana kupa ve madalyalarını vererek kutladı. Balaban ve Kaya da finale çıktıkları için duydukları mutluluğu dile getirerek Başkan Bozbey ve emeği geçenlere teşekkür ettiler. Büyük çekişmenin yaşandığı Başaltı mücadelesinde rakibi Semih Turgut’u yenen Hasan Borucu ipi göğüsleyen isim oldu.

 

Yılın ağası Ercan Köse

Halkın ilgi ile takip ettiği Çalı Yağlı Güreşleri’nde gelecek yılın ağası, yapılan açık artırma ile yine iş adamı Ercan Köse oldu. Başkan Bozbey, Köse ve güreşlere katkı sunanlara plaket vererek teşekkür etti.