haber

Cerattepe’deki direniş Nilüfer’de ele alındı

Artvinliler’in 20 yıldır sürdürdüğü maden mücadelesi Bursa’da düzenlenen panelde ele alındı. Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa İl Temsilciliği, Artvin ve Kafkas Dernekleri Federasyonu ve Nilüfer Belediyesi ortaklığında düzenlenen Yeşil Direniş Paneli BAOB Yerleşkesi'nde gerçekleşti.

 

Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi (BAOB) Ortak Toplantı Salonu'nda yapılan 'Yeşil Direniş' paneline Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Bursa Milletvekilleri Erkan Aydın, Ceyhun İrgil ve Orhan Sarıbal, Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Grubu Başkanı Emre Karagöz, Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dayanışma Avukatı Bedrettin Kalın ile  Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan katıldı.

 

Açılış konuşmalarını  TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa İl Temsilciliği'nden Necla Yörüklü, Artvin ve Kafkas Dernekleri Federasyonu'ndan Hüsnü Hakan Özen ve Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp’ın yaptığı panele katılım yoğundu. TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa İl Temsilciliği'nden Necla Yörüklü, “Bu mücadeleyi Türkiye’ye anlatmalıyız ve bu konuyla ilgili farkındalık yaratmalıyız” dedi.

 

Çok sayıda Artvinli’nin de katıldığı panelde, Cerattepe direnişinin mimarları olan Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, Artvin'de yaşanan doğa talanı ve çevreye etkilerini anlatan 'HES, Yeşilyol, Madencilik: Doğal Kaynakları Yok Eden Süreç Kalkınma Olabilir mi?' sunumuyla katılımcıları bilgilendirdi.

 

‘Artvin halkı doğanın talanına izin vermeyecek’

 

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan da 'Yeşil Artvin Derneği ve Çevre Mücadelesi'nde 20 Yılın Değerlendirilmesi' konulu bir sunum yaptı. Cerattepe'de kurulmaya çalışılan bakır madenine karşı gösterdikleri direnişi anlatan Karahan 'Yapılan bu yağmalar, Artvin'in tarihten silinmesi demektir. Artvin halkı bir bütündür, doğanın talanına izin vermeyecektir ve direnişine devam edecektir. Bizim mücadelemiz haklı bir mücadeledir. Biz oradaki doğal dengenin bozulmasını istemiyoruz ' ifadelerini kullandı.

 

Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Dayanışma Avukatı Bedrettin Kalın da, ‘Artvin'de Çevre Mücadelesinin Hukuksal Yönü' konusunda katılımcıları bilgilendirdi. 'Artvin hepimizin Artvin'i, bizi yalnız bırakmayın. Jandarma ve polise karşı yalnız kalmayalım, direnişimize desteğinizi esirgemeyin. Çevre davalarını mahkemeler değil halk kazanır. Zulme karşı direniş haktır ve biz Artvin'i asla bırakmayacağız' dedi. Katılımcılar Kalın’ı 'Her yer Artvin, her yer direniş' sloganları eşliğinde alkışladı.

 

‘Cerattepe demokrasi mücadelesidir’

 

Panelde konuşan CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'm Cerattepe eylemcileri için kullandığı 'Yavru geziciler' benzetmesine atıfta bulunarak, 'Orada gezici değil, kalıcıyız' diyerek tepkisini dile getirdi. CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da, 'Cerattepe, demokrasi mücadelesidir, özgürlük mücadelesidir. Biz çocuklarımıza güzel bir gelecek bırakmak istiyoruz' dedi. Panel sonunda Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp, Genel Sekreter Elvan Atay, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa İl Temsilciliği'nden Necla Yörüklü katılımcılara plaket vererek teşekkür etti.