haber

Çevreye duyarlı internet erişim noktaları hizmette

Çalışmalarını ‘Önce İnsan’ anlayışıyla sürdüren Nilüfer Belediyesi, örnek bir hizmeti daha hayata geçirdi. Yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerjisiyle çalışan, kablosuz internet erişim noktaları ve şarj üniteleri, Beşevler Kırçiçeği Parkı’nda düzenlenen basın tanıtımıyla hizmete girdi.

 

Cep telefonları, tablet ve benzeri mobil araçların internete bağlanmasını ve şarj edilmesini sağlayan üniteler, elektromanyetik alanı sınırlı tutularak çevreye ve insan sağlığına duyarlı şekilde dizayn edildi.

 

Nilüfer Belediyesi olarak yenilikleri uygulamaya devam ettiklerini belirten Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Çevreye duyarlı, güneş enerjisiyle çalışan kablosuz internet erişim noktası ve şarj ünitesinin birçok vatandaşımıza fayda sağlayacağına inanıyorum. Buradan internete bağlanarak hem istek ve önerilerini bize iletebilecek hem de dilediği kişiyle iletişim kurabilecekler. Sistemin aynı zamanda gece aydınlatma özelliği de bulunuyor” dedi.

 

Bozbey: İnsan sağlığı açısından sinyal gücü sınırlı

 

Sistemin çekim alanını insan sağlığı açısından sınırlı tuttuklarını vurgulayan Başkan Bozbey, “Nilüfer Belediyesi olarak yıllardır elektromanyetik alan konusunda çalışmalar yapıyor ve her yıl bu çalışmaları kamuoyuyla paylaşıyoruz. Bu konuda Türkiye’de tek ve örneğiz. Elektromanyetik alan ölçümleri hesaplanarak, sinyal yayılımını 20 metreyle sınırlandırarak vatandaşlarımıza erişim olanağı sağladık. Halkımızın sağlığını da düşünerek bu uygulamamızı hayata geçirdik. Birçok yerde kablosuz internet erişim noktaları var ancak bunların ne derece sağlıklı olduğu tartışılır. Biz, uzmanlarımızla birlikte hareket ederek, özellikle elektromanyetik kirliliği de göz önünde tutarak bu hizmeti vermeyi uygun gördük” dedi. 

2020 yılına kadar karbon salınımını yüzde 20 azaltmayı hedeflediklerini ve bu konuda Başkanlar Sözleşmesi’ne imza attıklarını hatırlatan Bozbey, “Karbon salınımını azaltacak çalışmalardan biri de bu üniteler. Sistemin enerjisini tamamen güneş enerjisinden karşıladığımız için karbon salınımını da bir miktar azaltmış olacağız” şeklinde konuştu.

 

Erişim noktaları talebe göre artacak

 

Sistemi şu anda 3 noktada faaliyete geçirdiklerini söyleyen Bozbey, “Ünitelerimizi Beşevler Kırçiçeği Parkı, Nilüfer Belediyesi Halk Evi önü ve Görükle Spor Parkı’nın bulunduğu alanda faaliyete geçirdik. Gelen talepler doğrultusunda kentin birçok noktasına da yaygınlaştırmayı planlıyoruz” diye konuştu.

 

Şarj ünitelerini kullanmak isteyenlerin, şarj kablolarını yanlarında bulundurması gerekiyor. Kablosuz internet erişiminden faydalanmak için de “Nilüfer Belediyesi” bağlantı adına girilerek, TC Kimlik Numarası, ad, soyad ve doğum yılı bilgileriyle giriş yapılabiliyor.

Güneş enerjisi ile çalışan erişim noktaları, olası bir afet durumunda yaşanacak elektrik kesintisi sırasında da önemli bir ihtiyacı karşılayacak.