Kırsal kesime kucak açan ve tarım sektöründeki sorunlara çözüm arayan Nilüfer Belediyesi, Soma faciası nedeniyle 14 Mayıs Çiftçi Bayramı’nı gecikmeli olarak kutladı. Verilen mesaj ise kısa ve özdü: “Çiftçinin adı kalmadı ki, bayramı kalsın!” Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi Kırsal alan gurubu tarafından Tahtalı Mahallesi’nde düzenlenen etkinliğe, Nilüfer Belediyesi Başkan Vekili Rahşan Duygu Tursun, Meclis Üyeleri, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Gül Günaydın, Çevre ve Koruma Müdürü Yasemin Dere, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Şazi Çavuşoğlu, Genel Sekreter Elvan Atay, Kent Konseyi üyeleri, bilim insanları ve Tahtalı sakinleri katıldı.

 

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Nilüfer Belediyesi Başkan Vekili Rahşan Duygu Tursun, Nilüfer Belediyesi’nin kırsal alana yönelik çalışmalarını anlattı. Tursun şöyle dedi: “Yeni Büyükşehir yasasıyla birlikte, kırsal alanda Nilüfer Belediyesi olarak sorumluluklarımızın arttığının farkındayız.  Kırsal alanların, bu dönemde kalkınması için önemli görevler yüklendik. Amacımız, mahalle haline gelen köylerimizin kimliğini kaybetmeden hizmetlerimizden yararlanmasını sağlamak. Kırsal alanda bulunan mahallelerimizin her birinde, ürün çeşitliliğini artırmak ve çiftçinin, emeğinin karşılığını alması için elimizden geleni yapmak. Nilüfer Belediyesi olarak biz, çiftçilerimizin köylerinden vazgeçmelerini değil, köyünde mutlu, üreten, alın terinin karşılığını alan bireyler olmasını hedefliyoruz. Bugün ‘tarımsal sorun’ dediğimizde, hem Türkiye’nin hem de dünyanın sorununu konuşmaktayız. Çünkü kentleşmeyle birlikte ekilebilir arazilerin azalması, gelecek kuşakların ağzından bir lokma çalmak anlamına gelmektedir. Bu gidişe nasıl dur denilebilir? İşte bunu beraber, omuz omuza bulacağız.”

 

Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Şazi Çavuşoğlu da kırsal kesimin sorunlarına dikkat çekti. Çavuşoğlu yeni çıkan yasal düzenlemelerin çiftçinin aleyhine olduğuna dikkat çekerek “ TBMM’den geçen Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu ve Türk Medeni Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile mirasçı çiftçiler ya şirketleşmek zorunda kalacaklar ya da şirketlere topraklarını satacaklar,” diye konuştu.

 

Tahtalı Mahallesi Muhtarı Mehmet Oktay da topraklarının değerinin her geçen gün azalmasından büyük üzüntü duyduklarını kaydetti. Oktay, “Toprağın yok olduğunda, yeşilin yok olduğunda paranın yenmeyeceğini anlayacağız,” dedi.

 

Etkinlik dolayısıyla çiftçi sorunlarının anlatıldığı panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Nilüfer Belediyesi Çevre Danışmanı Arca Atay’ın yaptığı panele, Ziraat Odası Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, Çiftçi Mehmet Yılmaz ve İlhan Sancar katıldı. Arca Atay yaptığı konuşmada, Türkiye’nin tarımda kendine yeter bir ülke olma özelliğini kaybettiğini söyledi. Atay, “Dünyanın en pahalı mazotunu kullanan çiftçimiz ürettiği ürünleri değeriyle satamadığına mı yansın, kredi borçları nedeniyle makine ekipman ve tarlasını kaybetme riskine mi yansın, arazilerin yerleşim ve sanayiye açılmasıyla üretecek toprak bulamama riskine mi yansın?” diye sordu.

 

Panelde yapılan konuşmalar da uygulanan tarım politikaları nedeniyle, çiftçinin adı kalmadı ki bayramı kalsın, mesajı verildi.