haber

Direniş uluslararası boyutta Nilüfer’de mercek altına alındı

Nilüfer’de Özgürlük ve Demokrasi Günleri adı altında çeşitli etkinlikler düzenleyen Nilüfer Kent Konseyi, “Direniş dünyayı değiştirir mi?” konulu panelde direnişi uluslararası boyutta mercek altına aldı. Dünya’dan şehir isyanlarında yer alan direnişçilerin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik, Nilüfer 3 Fidan Gençlik Parkı’nda gerçekleştirildi. Forum; Türkiye, Ukrayna, Brezilya, Romanya ve Yunanistan’dan demokratik hak mücadelesi yapan aktivistlerin katılımıyla gerçekleşti. Moderatörlüğünü Araştırmacı Yazar Foti Benlisoy’un yaptığı “Direniş Dünyayı Değiştirir mi?” formunda söz alan Ukraynalı aktivist Olekxandra Riazantseva, Ukrayna’da son zamanlarda yaşanan direniş mücadelesinden deneyimlerini paylaştı. Kısa zamanda yaşadıklarının tüm hayatını değiştirdiğini ifade eden Olekxandra Riazantseva, başlangıçta izleyicisi olduğu eylemlerde polisin çok sert şiddetiyle karşılaştıklarını söyledi. Direniş sırasında trajik olayların da yaşandığını anlatan genç aktivist, kendisini ölümden kurtaran arkadaşının bir gün sonra polis tarafından vurularak hayatını kaybetmesinin onu çok üzdüğünü ifade etti. Direnişin dünyayı değiştireceğine inandığını da sözlerine ekleyen Olekxandra, polis tarafından uygulanan şiddetin insanları daha çok direnmeye ittiğini belirtti.

 

Romanya’dan katılan Tudor Lulian ise Romanya’da madenlere karşı verdikleri mücadeleyi aktardı. İlk olarak köylülerin başlattığı küçük bir direnişin tüm ülkeye yayıldığını kaydeden Tudor Lulian, örgütlü mücadele ile direnişi kazandıklarını belirtti.

 

Nilüfer Kent Konseyi tarafından düzenlenen foruma katılan Mersin Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Yüksel Mutlu konuşmasında, “Kadınların tarih boyu verdikleri direnişlerin büyük rol oynadığını belirtti. Darbeler tarihi gibi olan Türkiye’de, 12 Eylül darbesi sonrasında da sokağa örgütlü olarak kadınların çıktığını belirterek, Rosa’lardan, İsrailli siyahlı kadınlara, Paris’den Türkiye’ye, cumartesi annelerine, barış annelerine, özelde de Kürt kadınlarının hem kendi feodal yapılarına hem de kadın özgürlük mücadelesinde verdikleri büyük mücadeleler sonrasında bugün bu kürsülerde oturabildiklerini, konuşabildiklerini belirterek örgütlü mücadele eden kadınlara borçlu olduklarını söyledi.

 

Geniş katılımın olduğu foruma LGBTİ adına katılan Şişli Belediye Başkan Danışmanı Boysan Yakar, “Siz yoksanız, haklarınız da yok” diyerek LGBTİ bireylerin siyasi süreçlere katılımın artması ile görünürlük kazanıldığının altını çizdi. Boysan Yakar, gezi süreci içerisinde bulunanlar arasında önyargıların kırıldığını ve LGBTİ dostu belediyelerin gündeme geldiğini ifade etti.

 

Uluslararası düzeyde Nilüfer Kent Konseyi tarafından gerçekleştirilen “Direniş Dünyayı Değiştirir mi?” etkinliğinde Yönetmen Ümit Kıvanç, Gazeteci Yazar Ender İrmek, Latin Amerika Sendikalar Birliği Proje Koordinatörü Bülent Karlıdağ da konuşmacı olarak yer aldı.


Nilüfer’de Özgürlük ve Demokrasi Günleri etkinliklerinin sonuncusunda Nilüfer Belediye Meclis Üyesi Beril Ünler katılımcılara plaket verirken, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Şazi Çavuşoğlu ve Genel Sekreteri Elvan Atay da teşekkür etti.