Çocuk edebiyatında engellilerin adı yok

Nilüfer Belediyesi engellilere yönelik sosyal projelere imza atmaya devam ediyor. "Türk Çocuk Edebiyatında Engellilerin Temsili 1969-2009" isimli tezi sonucu elde edilen bulgular üzerine deneyimlerini paylaşan Ayfer Gürdal Ünal, ülkemizde engelli karakterlerini yansıtan çok fazla yazılı eser bulunmadığını kaydetti. Ayfer Gürdal Ünal, “Bu tezi hazırlarken 40 çocuk kitabı inceledim. Bu sayı bir kere çok az. Ayrıca bu kitaplardaki engelli karakterleri aile, arkadaş ilişkileri açısından durumu analiz ettim. Toplum engellileri okuduğu kitaplarda da şekillendiriyor.Okullarda engelli erişimi çok sorunlu. Engellilerin iç dünyası edebiyata hiç yansımamış. 3-8 yaş arası engelli karakterini yansıtan kitap hiç yok,” dedi.

Gelişmiş ülkelerde engelliye bakış açısının çok farklı olduğunu ifade eden Ünal, “Ülkemizde eskiye nazaran engelliye bakış açısı anlamında biraz daha ivme kazanmaya başladık. Nilüfer Belediyesi’ne engellilere verdiği önemden dolayı teşekkür ederim. Bizim ülkemizde engellilik konusunda çok mesafe alınmalı. Toplumda somut adımlar atmak gerekiyor, sadece kafada adım atmak yetmez. Ülkemizde engelli oranı yüzde 12.29 oranında. Ülkemizde engellilik rahatsızlık gibi görülerek kadere bağlanıyor. Elbette bu durum kader olabilir ama Avrupa ülkeleri gibi bu durumu olağan görüp eşit görebilsek onlar daha mutlu olacak,” diye konuştu.