haber

Dağların zirvesindeki adam Nilüfer’de

Türkiye'de en çok 8 bin metrelik tırmanışı olan yeryüzündeki en yüksek 8 dağın tümüne çıkarak 40 dünya dağcısı arasına giren, Everest’e farklı rotalardan iki kez çıkarak ilk Türk unvanını elde eden Tunç Fındık, deneyimlerini ve K2 zirvesine çıkışını özetleyen belgesel filmini Nilüferli doğaseverlerle paylaştı. Türkiye’nin en başarılı dağcılarından biri olan Tunç Fındık, Nilüfer’de dağcılık tutkunlarıyla bir araya geldi. Çok büyük ilginin olduğu söyleşide deneyimlerini ve tırmanışlardaki anılarını paylaşan Fındık, Karakurum'da Pakistan-Çin sınırı üzerinde bulunan 8 bin 611 metre yüksekliğindeki K2 Dağı tırmanışı sırasındaki macerasını paylaştı. Everest'ten sonra dünyanın en yüksek ikinci dağına tırmanan ilk Türk olan Fındık, bu zorlu yolculukta yaşadıkları maceraları hazırladığı belgesel filminde özetledi.

Dağa çıkmanın her zaman tehlikeli olduğuna dikkati çeken Fındık, “Her an ölümle karşı karşıyasınız. Her an tedbirli olmalısınız. Sadece düşmek sorun değil, beslenmenize, fiziksel durumlara ve malzeme seçimine dikkat etmelisiniz. Biz Nepal’deki K2 Dağı’na 24 kişi çıktık ve hepimiz sağ salim geri döndük. 4 arkadaş yaralandı ama şimdi iyiler. Bugüne kadar K2’ye çıkan her üç kişiden biri geriye sağ dönememiş. Her zaman dağdan iniş daha tehlikelidir,” dedi.

Buz ve kaya tırmanışı yaparak antrenman yaptığını belirten Fındık, “Bugüne 10 kez 8 bin metrelik dağa çıktım. Everest’e farklı iki koldan iki kez tırmanan ender dağcılardan biriyim ki; bunu yapan Türkiye’de yok. Beslenme, dikkat ve doğru malzeme sizi her zaman hedefe ulaştırır. Şimdiki hedefim iki buçuk ay sonra Pakistan’daki iki tane 8 binlik tırmanışı sağlıklı şekilde gerçekleştirmek,” diye konuştu.

Büyük ilgi olan söyleşide Tunç’a Nilüfer Kent Konseyi Uludağ Çalışma Grubu üyeleri günün anısına özel bir tişört hediye etti. Öte yandan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de Tunç ile düzenlenen yemekte bir araya gelerek, çalışmalarında başarılar diledi.