haber

Demirci Mahallesi’ne kültürel miras

Nilüfer Belediyesi tarafından restore edilen tarihi Demirci Hamamı, üç yıl süren titiz çalışmanın ardından kültürevi olarak mahalle sakinlerinin ve sanatseverlerin hizmetine sunuldu. Kültür ve sanat kenti Nilüfer’e değer katacak Demirci Kültürevi’nin açılış törenine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin, Demirci Muhtarı Mehmet Bulut ve çok sayıda mahalleli katıldı.

Nilüfer’in bütün mahallelerine eşit hizmet götürmek için çalıştıklarını belirten Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Kimsenin kimseden üstün tutulmadığı bir Nilüfer düşledik” dedi. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “O düşü gerçekleştirmek için attığımız her adım bizim için en büyük mutluluk. Nilüfer Belediyesi olarak atıl durumdaki, virane haldeki Demirci Hamamı’nı restore ettik. Kentin kültürel mirasına yeniden kazandırdık. Eminim ki Demirci Kültürevi, yaşayan bir merkez olacak ve burada hemen her gün bir etkinlik yapılacak. Demirci Kültürevi’ne bağışladığı kitaplarla büyük katkı sağlayan Bursa’nın aydın kadını Dr. Necla Kitay Yazıcıoğlu’na da yürek dolusu teşekkür ediyorum,” şeklinde konuştu.

Demirci’ye yapılan yatırımların da süreceğini belirten Başkan Bozbey, Demirci Mahallesi meydanının yeniden düzenleneceğini söyledi. Mustafa Bozbey, “Büyüyen, gelişen, nüfusu artan Demirci’de öncelikle merkezdeki meydanı düzenleyeceğiz. Meydan, Demirci’nin kalbine yakışır bir canlılık kazanacak. Ayrıca,  taksi durakları, yeşil alanlar, parklar ve sosyal donatılarla Demirci’yi örnek mahallemiz haline getireceğiz. Bunları da en kısa sürede yapacağız. Sevgili Nilüferliler, hiç şüphesiz Nilüfer Belediyesi’nin asıl sahibi Nilüferlilerdir. Demokrasi kenti Nilüfer’de karar süreçlerine katılımın sağlanması için sizden bir isteğim olacak. Bu dönem başlattığımız Mahalle Komitesi çalışmalarımızı daha etkin bir hale getirmemiz gerekiyor. Bunun için sizlerden destek istiyorum.Gelin Mahalle Komiteleri’nin işlevini artıralım. Gelin, birlikte karar alalım, birlikte yönetelim,” dedi.

Çocukların yararlanması için kendi kütüphanesinde bulunan 3 bin kitabı Demirci Kültürevi’ne bağışlayan Dr. Necla Kitay Yazıcıoğlu da, tarihi hamamın çocuk ve kadınların rahatlıkla kullanabileceği bir kültürevine dönüştürmesinden mutluluk duyduğunu söyledi.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Demirci Mahallesi’nde yaşayan çocuklara, sanatla iç içe büyümeleri için, Bozbey çocuklara gitar ve bağlama verdi. Diğer bir taraftan Demirci Mahallesi’nde yaşayan kadınları da unutmayan Bozbey, kadınlara kitap dağıttı. Demirci’de yaşayan kadınlar ‘Nilüfer’de Kadın Hayata Yakın’ projesi kapsamında Demirci Kültürevi’ndeki kitaplardan ve etkinliklerden yararlanma olanağı bulacaklar.

Nilüfer Belediyesi tarafından restore edilerek hizmete sunulan Demirci Kültürevi’nde, bir etkinlik salonu, kütüphane ve hamam kültürünün gelecek kuşaklara aktarılması için de hamam bölümü tarihi dokusuyla sergileniyor.

Konak Kültürevi, Nâzım Hikmet Kültürevi, Uğur Mumcu Sahnesi, Özlüce Kültürevi ve Gölyazı Kültürevi’nin ardından açılan Demirci Kültürevi, bölgenin önemli bir gereksinimini  karşılayacak.