haber

Devrim Erbil’in 60 yıllık sanat hayatı sempozyumda ele alındı

Erbil’in, çağdaş Türk sanatında ayrıcalıklı bir yer edindiğini belirten Başkan Bozbey, yapılan konuşmaların da sempozyum kitabında toplanacağını belirtti. Nilüfer Belediyesi, Türk resim sanatında soyut anlatımın en güçlü isimlerinden biri olan Devrim Erbil’in 80’inci yaşına özel sempozyum düzenledi.  Resmin şairi olarak tanımlanan usta sanatçının, gelecek kuşaklar için kaynak niteliğinde olan “Devrim Erbil Sempozyumu”nda, Devrim Erbil’in sanat ve akademik hayatı ile Türk sanatına sunduğu katkılar ele alındı. Nâzım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen sempozyuma, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, sanatçı Devrim Erbil, çok sayıda akademisyen, sanat eleştirmeni ve sanat tarihçileri ile her yaştan sanat tutkunu katıldı.

 

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Sanatın ve sanatçının dostu Nilüfer’de, kurum olarak, modern ve çağdaş sanatı tanıma, izleme, ortak olma olanaklarını oluşturmaya ve bu olanakları artırmaya özen gösteriyoruz. Sanat literatürüne katkı sunacak etkinliklere de imza atıyoruz” dedi. Usta sanatçının, sanat yaşamında 60 yılı geride bıraktığını ifade eden Başkan Bozbey, Devrim Erbil’in batılı biçim anlayışını doğu estetiğinin süzgecinden geçirerek, yıllar içinde oluşturduğu özgün yapıtları ile çağdaş Türk sanatında ayrıcalıklı bir yer edindirdiğini ifade etti.

 

 

SEMPOZYUM KİTABI BASILACAK

 

Devrim Erbil’in, yerel konulara getirdiği özgün ve sanatsal yorumlarla Türkiye’yi, yurt dışında başarıyla temsil ettiğinin altını çizen Başkan Mustafa Bozbey, usta sanatçının akademik yönüne de değindi. Başkan Bozbey, “Yetiştirdiği yüzlerce sanatçı ve akademisyen de bugün Türkiye’deki sanat ortamında önemli yerlere gelmiştir” dedi. Başkan Bozbey, Türk sanatına da önemli katkılar sunacak olan sempozyumda yapılan konuşmaların kitap haline getirileceğini söyledi. Nilüfer Belediyesi olarak 2018 yılında geniş kapsamlı Devrim Erbil Sergisi de düzenleyeceklerini ifade eden Başkan Bozbey, sempozyuma katılan ve destek olan herkese teşekkür etti.

 

Açılış konuşmasının ardından “Devrim Erbil Sempozyumu”na geçildi. Üç oturumdan oluşan sempozyumun ilk oturumunda, Prof. Dr. İsmet Vildan Alptekin, Prof. Dr. Ayla Ersoy, Prof. Dr. A. Kemal İskender, Prof. Dr. Aydın Ayan, Yrd. Doç. Meryem Uzunoğlu, Barış Erbil ve Sezin Türk Kaya, Devrim Erbil’in sanatçı yönü hakkında konuştu. Sempozyumun ikinci oturumunda da Prof. Dr. Aydın Ayan, sanat eleştirmeni Abdülkadir Günyaz, Sadık Altınok, Prof. Dr. Mehmet Alagöz, Zafer Bilgin, Çiğdem Erbil ile Barış Erbil sanatçının eğitimci yönü ve anıları üzerine konuştu. Sempozyumun son oturumunda da “Devrim Erbil 80 Yaşında” belgeseli izlenime sunuldu.

 

DEVRİM ERBİL: HAYATTAYKEN SEMPOZYUMU İZLEMEK GÜZEL

 

Belgeselin ardından söz alan Devrim Erbil, sempozyumun bir vefa örneği olduğunu ifade etti. Erbil şöyle konuştu: “Böyle bir ortamda sizlerle birlikte olma fırsatı sağlayan Nilüfer Belediye Başkanı Sayın Mustafa Bozbey’e ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Sempozyum belki bir sanatçı için öldükten sonra olabilecek bir şey ama hayattayken bunu izlemek, kimin ne düşündüğünü ve söylediğini duymak güzel. Bu sempozyumun Bursa’da olması da çok anlamlı. 40 yıldır Gemlik’te yazlığım var ve bir parçam da Bursalı. Her söz söylendiğinde duygu yumağı içindeydim. Elimin tuttuğu, gözümün gördüğü sürece ülke için, sanat için ve insanlar için elimden geleni yapacağım. Daha birçok şey yapmayı düşünüyorum.”

 

Sempozyumun kapanış konuşmasını, Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç yaptı. Özkılınç, “Çizgilerine her baktığımızda, her biri yeni İstanbullar, yeni tablolar doğuruyor. Devrim Erbil’in her çizgisinde şiir ve resim ilişkisini görüyoruz” dedi. Sempozyumun ardından Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Bukle Erman, usta sanatçı Devrim Erbil’e çiçek vererek teşekkür etti. Bukle Erman ve Güney Özkılınç, sempozyuma katkı koyanlara da Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey adına teşekkür plaketi verdi.