haber

Dizeler, Nilüfer Şiir Kütüphanesi’nde dile geliyor

Nilüfer Belediyesi bünyesinde geçtiğimiz mart ayında açılan, Türkiye’nin ilk şiir kütüphanesi, edebiyatın bu türüne ilgi duyanlar için tam bir hazine barındırıyor. Şairin Şiir Evreni başlığı altında her ay bir şaire kapılarını açan kütüphane, şiir okumanın inceliklerini de Şiirden Gözlük Atölyesi'nde ele almak için gün sayıyor. 

Ekim Ayı’nda Bursa’dan bir şairle, İhsan Üren’le şiir tutkunlarını bir araya getiren Nilüfer Şiir Kütüphanesi, bu buluşmaları her ay düzenli olarak gerçekleştirecek. Kütüphanenin Şairin Şiir Evreni başlığıyla düzenlediği etkinliklerin kasım ayı konuğu Ahmet Oktay olacak. 1950'li yıllarda ikinci yeni hareketine öncülük ettiği söylenebilecek olan Mavi Hareketi içinde yer alan 1933 Ankara doğumlu Ahmet Oktay, eleştirmen Mustafa Durak’ın ve söyleşiye katılan şiir meraklılarının sorularını yanıtlayacak.  

Türk Şiirinin önemli isimlerinden Ahmet Oktay'ın şiir evrenine tanık olmak isteyenler, 17 Kasım 2012’de Saat 19.00’da Nilüfer Şiir Kütüphanesi’nde buluşacak. 

Şiirlerinin yanı sıra sayısız inceleme ve araştırma kitabı yazarak okurun zihnine hep yeni fikirler, açılımlar kazandırmış olan Ahmet Oktay'ın fotoğrafları ve farklı yayınevlerince basılmış kitaplarının sergisi ile şiir dinletisi ise etkinliğin diğer boyutlarını oluşturacak.

Türkiye’nin ilk Şiir Kütüphanesi’nde, “Şiirden Gözlük Atölyesi” çalışmaları da 12 Kasım 2012’de başlıyor.  Şair Gonca Özmen’in yürüteceği atölye, “Bir şiir nasıl okunur?” sorusuna yanıt arayacak. Şiirsel metni anlamlandırma sürecini katılımcılara aktaracak olan atölye, “okumanın hobi olmadığı” fikrinden yola çıkıyor. 

Şiirleri İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, Slovence, Romence, Farsça ve Yunanca’ya çevrilen genç kuşağın başarılı şairlerinden Gonca Özmen’in yürüteceği “Şiirden Gözlük Atölyesi”nde şiirde anlatılmayanı fark edebilmenin, çok yönlü algıyla şiire yaklaşabilmenin, metne katılan bir okur olarak şiir üreticisi olabilmenin kapıları aralanacak. Aylık ücreti 80 TL olan atölyenin çalışmaları, 8 hafta süreyle her Pazartesi saat 19.00-21.00 arasında yapılacak.  

Kütüphanecilik hizmetlerini 2007'den bu yana sürdüren Nilüfer Belediyesi, alanında çok özel bir iddiaya sahip Nilüfer Şiir Kütüphanesi’nin kapılarını 31 Mart 2012’de açtı. Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi, Nilüfer Çocuk Kütüphanesi ve Nilüfer Üçevler Kütüphanesi'nden sonra hizmete giren Şiir Kütüphanesi, şiir konusunda ihtisaslaşarak Türkçenin bu alandaki belleği olacak nitelikte oluşturuldu. Kütüphanenin koleksiyonunda; Türkçede yayımlanmış şiir ve çeviri şiir kitapları, şiir antolojileri, şiir inceleme ve araştırma kitapları, şiir ya da şair hakkında hazırlanmış tezler, şiir ve edebiyat dergileri, şair mektupları, şair el yazıları, ses ve video kayıtları ile çeşitli afişler, fotoğraflar ve broşürler yer alıyor. 

Nâzım Hikmet Kültürevi içinde 600 m2'lik alanda konumlanan Şiir Kütüphanesi'nde internete erişim olanağı ile şiir sergi ve çocuk bölümleri de bulunuyor. Şiir Kütüphanesi ve etkinliklerle ilgili daha detaylı bilgi 413 27 37 numaralı telefondan edinilebilir.