haber

Doğaseverler Uludağ'a sahip çıktı

 Nilüfer Kent Konseyi Uludağ Çalışma Grubu öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum örgütleri, Uludağ’da bir araya gelerek bölgeye sahip çıktı. 
Uludağ’a yapılması planlanan teleferik projesiyle ilgili olarak bölgede kesilecek olan ağaçlara ve bitki dokusuna zarar verilmemesi için konuya dikkat çeken Uludağ Hepimizin ve Uludağ’a Dokunma Platformu, Çobankaya’da basın açıklaması yaptı. Açıklamayı katılımcılar adına Nilüfer Kent Konseyi Uludağ Çalışma Grubu Başkanı Fahir Denizman okudu. Denizman “Bilindiği gibi yeni Teleferik projesi için Sarıalan-Oteller Bölgesi arasındaki binlerce ağacın katliamına 15 Temmuz 2013’de sessiz sedasız başlanmış, hemen ardından Bursa Barosu ve Doğader, kesimin durdurulması için Bursa 2. İdare Mahkemesi’nde iptal davası açmıştır. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararından sonra bugüne kadar geçen süreçte, Nilüfer Kent Konseyi Uludağ Çalışma Grubu, Bakut, Doğader, Zirve Dağcılık Bursa Şubesi’nin katılımıyla Uludağ Hepimizin ve Uludağ’a Dokunma Platformları oluşmuştu. Bugün, bu bileşenler teleferik için kesilen ağaçların olduğu alanda bir doğa yürüyüşü yapmak ve ağaç kesilmeden teleferiğin gidebileceği bölgeyi kamuoyuna göstermek için bir aradayız. Bizler Uludağ’a ulaşımda teleferiğin yapılmasına karşı değiliz. 50 senedir eski teleferiğin kullandığı Teferrüç-Sarıalan arasındaki yolu, yeni teleferik de kullandığı için buna hiçbir itirazımız olmamıştır. Oteller bölgesine gidecek yeni teleferiğin yolundaki, ağaç katliamına karşıyız ve bu projede Milli Parklar Kanunu yok sayılmıştır. Sarıalan’dan başlayıp Çobankaya bölgesine giden ve 5 senedir kullanılmayan eski telesiyej yolundan oteller bölgesine çok az zarar vererek teleferiği götürmek mümkündür” dedi. 
Uludağ’ın sahip olduğu doğal zenginliklerle dünya da ender bölgelerden biri olduğuna dikkati çeken Denizman, “Sadece 33 türün bulunduğu endemik türleriyle, teleferik için kesilen Uludağ köknarlarıyla sadece Bursa’nın değil, tüm Güney Marmara’nın yaşam kaynağıdır. Aslında Milli Parklar Kanunu’na göre, doğal ekosistem bozulamaz, yaban hayatı yok edilemez ve ihtiyaç duyulacak savunma amaçlı askeri tesisler dışında, her ne surette olursa olsun, hiçbir yapı ve tesis kurulamaz, işletilemez. Buradan bütün yetkililere sesleniyoruz. Uludağ milli park olarak kalmalıdır ve Milli Park Kanunları uygulanmalıdır. Uludağ, toplumsal ve ulusal bir değerdir, para hırsıyla gözü dönmüş sermayenin çiftliği değildir. İnsanıyla, ağacıyla, suyuyla, nadir bulunan bitkileriyle, yaban hayatıyla bin bir canlının vatanıdır. Teleferik yapacaksan ağaç kesmeden yap” diye konuştu. 
Açıklamanın ardından grup, Sarıalan’a yürüyüş düzenleyerek bölgede incelemelerde bulundu.