haber

Dünyanın müziği Nilüfer’de yankılanacak

Nilüfer Müzik Festivali bu yıl da on binlerce müzik tutkununu Balat Atatürk Ormanı’nda usta müzisyenlerle buluşturacak. 4 gün sürecek festival için hazırlıklar son aşamaya geldi. Türkiye’de bir kamu kurumunun düzenlediği tek müzik festivali olma özelliği taşıyan Nilüfer Müzik Festivali’nde bu yıl, 12 ülkeden 60’ın üzerinde müzisyen sahne alacak. Hem katılımcı sayısını hem de sahne alacak müzisyen sayısını artırarak devam eden festivalin üçüncü yılında, 15 bin kişi de kamp yapacak.

 

Bu yıl yaklaşık 120 bin kişinin katılımının beklendiği festival, her türden müzikal beğeniye hitap edecek. Birinci, ikinci ve üçüncü sahne olarak kurulacak üç ayrı sahnede katılımcılar, bir konserden diğerine koşacak. Bursa'nın ilk kamp alanlı festivali olan Nilüfer Müzik Festivali bu yıl, son dönem yerli sahnenin alternatif isimlerine ağırlık veriyor. Geçtiğimiz yıl festivalin ana isimlerinden Duman, bu yıl yine aynı sahnede festivalcileri coşturacak.

 

Adamlar, Gaye Su Akyol, Gevende, İnsanlar, Büyük Ev Ablukada: Fırtınayt, Jakuzi, The Away Days, In Hoodies, Hedonutopia, Hey Douglas ve Flört'ün de aralarında bulunduğu isimlerin yanı sıra saksafonuyla birbirinden farklı projelere imza atan müzisyen İlhan Erşahin de festivalde sahne alacak.

 

4 gün boyunca aralıksız müzik

Festivalin uluslararası isimleri arasında Roosevelt, La Caravane Passe, Chico Trujillo ve 47Soul yer alıyor. Nilüfer Müzik Festivali’nin ilk yıl sahnesinde ağırladığı, festivalcilerden de tam not alan hip-hop, reggae, dub, rock, ska ve balkan ezgilerini birleştiren, gürültücü ve eğlenceli Bosna Hersekli grup Dubioza Kolektiv, bu yıl Makedonya'nın ünlü trompetçisi Dzambo Agusev ile birlikte yeniden hayranları ile buluşacak.

 

Türk müzikseverlerle en son 2013 yılında buluşan Newcastle menşei müzik grubu Maximo Park, hareketli ve basit temalar eşliğinde enerjik, aynı zamanda fazlasıyla canlı sahne performansıyla festivalcilere unutulmaz bir konser verecek. Altıncı albümü Risk to Exist’i bu yıl yayımlayan grup, yeni albümünün turnesi kapsamında Nilüfer’de sahne alacak.

 

Festivalin bir diğer ağır topu, Türk seyircisi ile güçlü bir bağa sahip olan Fransız caz trompetçisi Erik Truffaz. Kendine has ritimlerini hip-hop, rock, funk, soul, fusion gibi pek çok türle birleştirdiği özgün tarzı ile her zaman ayrı bir yerde duran Truffaz, Nilüfer Müzik Festivali’ne özel iki farklı sahnede sevenleriyle buluşacak. Festivalin sürprizi ise ünlü müzisyenin, İlhan Erşahin ile iş birliğinden doğan proje olacak.

 

Katalan rumbasını, Latin ritimleri ve ska ile birleştiren La Pegatina da, dur durak bilmez sahne performansı ve önüne geçilmez neşesiyle festivalin ilk akşam konukları arasında olacak. Asma davul, bendir ve darbukanın, analog synthesizer ile birlikteliğinden gücünü alan Filistin’in geleneksel sokak dansı ve müziği Dabke’yi, elektronik tempo ile harmanlayan Filistin kökenli 47Soul de Nilüfer Müzik Festivali’nde izleyici ile buluşacak. Dario Faini imzalı müzikal proje Dardust, minimal piyano ritimlerini modern elektronik dünyayla yan yana getirecek. Katalonya’nın en popüler grubu olarak da tanımlanan Txarango da yeni albümü ElCorDeLaTerra ile seyirciyle buluşacak.

 

Nilüfer Müzik Festivali’nin bu yılki bir diğer konuğu Chico Trujillo da, bilinen cumbia müziğini, alışılagelmiş sakin geleneğinin aksine zengin ve yüksek tempolu Latin ritimleriyle buluşturuyor. Kariyerine 2012 senesinde Amsterdam’da çıktığı yerel mahalle festivalleri ile başlayan ve kısa sürede iddialı bir festival canavarına dönüşen Gallowstreet, hip-hop, funk, house ritimlerinden doğan müziğiyle gönülleri fethedecek. Soul ve funk’ı kendine has tekinsiz, aynı zamanda kışkırtıcı sesiyle birleştiren Portekizli soul divası Marta Ren, panayır alanını andıran parlak ve renkli sahnesi kadar, gergin klaksonların tiz seslerle kesiştiği müziğiyle de nam salmış çingene orkestrası La Caravane Passe, tarzını speed-folk-freak-punk olarak tanımlayan Bohemian Betrays, sahneye çıktığı ilk günden bu yana ska ruhundan asla ödün vermeyen Bask müzik grubu Vendetta, enerji dolu perküsyonlarından gücünü alan dans etme garantili Karayipli topluluk Kuenta I Tambu, ska, Balkan, rock, punk ve rembetiko ritimlerinin kendine has karışımından doğan müziğiyle Yunanlı grup Koza Mostra, “folklorik delilik” olarak tanımladığı tarzıyla Mr. Zarko, festivalin bu yılki enerji topları olacak.

 

Mehdi Haddab’ın elektronik udundan çıkan asi ritimleri, kendisi gibi asi grubu Speed Caravan’ın müziği ile buluşturduğu performansının yanı sıra başlangıçta “tek seferlik bir proje” olarak düşünülse de öyle olmayan rock, reggae, dubstep, hip hop ritimleriyle Kelt müziği arasında çarpıcı bir denge kurduğu enerjik performansıyla Celtic Social Club ve doğaçlamaların yanı sıra caz ve rock arası kurduğu özgün diyalogla da bilinen Memoria de Peixe de Nilüfer Müzik Festivali sahnesinin konukları arasında.

 

Fastfood yok

Nilüfer Müzik Festivali alanında, müziğin yanı sıra gün içinde çeşitli atölyeler, etkinlikler ve yarışmalar düzenlenecek. Bu yıl “Sorumlu Üretim, Sorumlu Tüketim” mesajıyla gerçekleşecek olan festivali özgün kılan bir diğer özellik de, festival alanında fast food yiyeceklerin olmaması. Her yaştan ve kesimden müzikseverlerin kendilerini özgür hissedeceği Nilüfer Müzik Festivali, bu yıl da katılımcılarına müzik ve eğlence dolu 4 gün vadediyor.