haber

Ekobahçe’de ilk tatlı patates hasadı yapıldı

Nilüfer Belediyesi’nin ekolojik tarım felsefesine uygun üretim yapılabilmesi, kaybolmakta olan yerel çeşitliliklerin bulunması, üretilerek çoğaltılması ve gelecek nesiller için saklanması amacıyla Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu ve EKODER’e tahsis ettiği Yerel Çeşit Denemeleri ve Tohum Üretim İstasyonu’nda  (Ekobahçe) tatlı patates üretimi yapıldı.

Tropik ve yarı tropik bölgelerde 100’den fazla ülkede üretimi yapılan, Türkiye’de  sadece Hatay merkez ilçe ile İskenderun ve Yayladağ ilçelerine bağlı köylerde ve az da olsa Adana’da yetiştirilen tatlı patatesin Ekobahçe’deki üretim denemesi başarıyla sonuçlandı.

 

Bursa’da ticari olarak üretimi yapılmayan tatlı patatesin dikimi, bölge iklim ve toprak yapısına uyumunu gözlemek amacıyla Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Grubu ve Ekoder’in ortak çalışmasıyla 2015 yıl Haziran ayında Ekobahçe’de yapıldı. 6 ay boyunca gelişimi takip edilen tatlı patatesler Kasım ayında hasat edildi. Yaklaşık 1 metrekarelik alandan 19 kilogram tatlı patates hasadı yaptıklarını belirten EKODER Başkanı ve Nilüfer Belediyesi Kırsal Alan Başkan Danışmanı Arca Atay “Elde ettiğimiz verim dünya ortalamasının çok üzerinde. Ekobahçe’de elde edilen verim ortalaması dünyada elde edilen verimin neredeyse iki katı” dedi. Gerek verim, gerekse besin madde içeriği yönünden zengin olduğu bilinen tatlı patatesin 2016 baharında Ürünlü Kent Bostanları’nda daha geniş bir alanda üretilmesinin planlandığını belirten Arca Atay “Elde edilecek olumlu sonuçlar neticesinde Nilüfer kırsalında küçük çiftçiler bazında üretimler önereceğiz” dedi.

 

Vitamin deposu

 

Kabuğu kırmızı ve ince bir zar şeklinde olan tatlı patatesin pişmesi çok kolay.  Taze olarak da tüketilebilen tatlı patatesin içeriği de çok zengin. Tatlı patateste  nişasta, şeker ve lif ile beraber A vitaminine eşdeğer Beta karoten, B1, B2, B3, B5, B6, B9 vitaminleri, C ve E vitaminleri, kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, sodyum ve çinko mineralleri bulunuyor. Ayrıca bazı vitamin ve minerallerin değerleri bir çok kök sebzesinden daha fazla.