haber

Engelli bireylerle tiyatro yapmayı öğrendiler

Nilüfer Belediyesi, her kesimden vatandaşın faydalanabileceği farklı alanlarda atölyeler düzenlemeye devam ediyor. Dezavantajlı bireylerin, sanatsal alana katılmaya ve üretmeye engel olmadığını gösteren Açı Değişimi Tiyatro Atölyesi’ne katılanlar, farklı engel guruplarından bireylerle nasıl tiyatro yapılabileceğini öğrendi.

Nazım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen ve iki gün süren atölye çalışmasına özel eğitim öğretmenleri, drama liderleri, tiyatrocuların yanı sıra engelli yakınları da katıldı. Tiyatro Pedagogu Hülya Karcı’nın bilgi ve deneyimlerini paylaştığı atölye çalışmasına katılanlar, teorik eğitimin yanında tiyatro egzersizleri de yaptı.

Eğitimlerde ilk olarak ‘Engellilerle tiyatro çalışması yapılabilir mi?’ sorusundan yola çıktıklarını belirten Tiyatro Pedagogu Hülya Karcı, “Bu çalışmayı daha önce Almanya’da gerçekleştirdik. Orada yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda engelliler tiyatro gurubu kurduk. Farklı engel guruplarından bireyler ile ailelerinin katıldığı 40 kişilik bir oyun ortaya koyduk. Bu konsept Almanya’da büyük ilgi gördü. Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi’nde de aynı çalışmayı yapmak istedik. Bu atölyede tiyatrocular ve özel eğitim öğretmenlerini, engelli yakınlarıyla bir araya getirdik. Katılımcılara farklı tiyatro yöntemlerini göstererek, tiyatro egzersizleri gerçekleştirdik. Katılımcılar burada öğrendikleriyle engellilerin ve yakınlarının da katıldığı tiyatro oyunlarını sergileyebilirler” şeklinde konuştu.

Atölyeye katılanlar da kendileri için çok önemli bir deneyim yaşadıklarını  ifade ederek, bu tür çalışmaların artmasını istediler.

Atölyenin sonunda katılımcılara sertifikaları verildi.