haber

Fotoğraflarla Türkiye Misi’de

Bursa’nın ilk ve tek fotoğraf müzesi Mysia Fotoğraf Müzesi önemli bir fotoğraf sergisine daha ev sahipliği yapıyor. İstanbul, Bursa ve Anadolu’nun daha pek çok şehrinden çektiği fotoğraflarla Cumhuriyet Türkiyesi’ni ilk kez çok yönlü fotoğraflarla belgeleyen Avusturalyalı fotoğrafçı Othmar Pferschy’in fotoğrafları sergilenmeye başlandı. Fotoğraf tarihçisi Engin Özendes’in küratörlüğünde düzenlenen serginin açılışına Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Zafer Yıldız da katıldı.


Açılışta konuşan Engin Özendes, “Bu büyük ustanın kızı Astrid von Schell, 2005 yılında, Othmar’ın Türkiye’nin dört bir yanından çektiği ve görsel tarih sayılacak bu eşsiz arşivin bu topraklarda kalmasını istediği için, İstanbul Modern’e bağışlanmak üzere bana teslim etti. 1714 adet negatif ve 1923 adet basılmış fotoğrafı tutanak ile teslim aldım. Bu eşsiz arşivin bir kısmını Bursalı fotoğraf tutkunlarıyla buluşturabildiğimiz için mutluyum. Nilüfer Belediyesi’ne destekleri için teşekkür ediyorum” dedi.


Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Zafer Yıldız ise “Türk belge fotoğrafının önemli temsilcilerinden biri olan Othmar Pferschy mükemmel bakış açısı ve görsel tekniği ile Türk fotoğrafçılarına rehber olmuştur. Cumhuriyet’in 96. yılında, kurulduğu yıllardaki Genç Türkiye’yi anlatan “Fotoğrafla Türkiye” sergisi aynı zamanda fotoğraf müzemiz için önemli bir sürece denk gelmiştir. Ekim 2017’de açılan müzemiz Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu ay ‘Özel Müze’ statüsüne geçmeye hak kazanmıştır. Daha nice önemli sergiyi müzemizin çatısı altında sanatseverlerle buluşturabilmeyi diliyorum” dedi. Othmar Pferschy’nin “Fotoğraflarla Türkiye” sergisi 27 Ocak 2020 gününe kadar Misi (Gümüştepe) Mahallesi’nde bulunan Mysia Fotoğraf Müzesi’nde ziyarete açık olacak.