haber

Fransa’dan örnek alındı, Fransa’ya örnek oldu

Nilüfer Belediyesi’nin Fransa’daki kardeş şehri Châlette Sur Loing Belediyesi Başkan Yardımcıları Laurianne Delaporte, Musa Öztürk ve beraberindeki heyet çeşitli incelemelerde bulunmak için Nilüfer’i ziyaret etti.

 

Fransa’dan gelen heyet ilk olarak Bozbey’in Châlette ve Japonya’daki kardeş kentlerinden örnek alarak hayata geçirdiği Dernekler Yerleşkesi’ni inceledi. Nilüfer’de bulunan Dernekler Yerleşkesi’nin Fransa’dakinden daha kapsamlı olduğunu kaydeden heyet daha sonra Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile Halk Evi’nde bir araya geldi.

 

Heyete Nilüfer’de uygulanan projeleri aktaran Başkan Bozbey, ortak çalışmalar yapmak istediklerini belirtti. Dernekler Yerleşkesi’nin yapım aşamasından da söz eden Bozbey, geçtiğimiz haftalarda yeni bir yerleşkenin daha temelinin atıldığını söyledi. Mustafa Bozbey, “Katılımcılık konusunda Châlette bizden önde. Temellerini katılımcılık anlayışıyla attığımız Dernekler Yerleşkesi Projesini biz ilk olarak Châlette ve Japonya’dan kardeş şehirlerimizi örnek alarak yaptık. İlk zamanlarda derneklerimiz dolap derneği olmak istemediler fakat kısa süre sonra yüz altmışa yakın derneğimiz bu alanı kullanmaya başladı ve ‘Demokrasinin kalbi’ olarak adlandırdığımız alanın yapımında Châlette bizi tetiklemiş oldu” diye kaydetti.

 

Kadınlar da demokrasinin tadına varacak

Geçtiğimiz haftalarda Karaman Mahallesi’nde yeni bir Dernekler Yerleşkesi’nin temelinin de atıldığını söyleyen Başkan Bozbey, sadece Nilüferli kadınların yararlanabileceği bir yerleşke için de çalışmaların sürdüğünü belirtti. Bozbey, “Nilüfer’de köy kadın dernekleri ve sanatla uğraşan kadınlarımız var. Kadınları evde tutan değil, elinden tutan bir anlayışla hayata geçireceğimiz projede Kadın Dernekler Yerleşkemiz olacak. Yerleşkenin en alt katının bir tarafında köy kadın derneklerimiz ürünlerini satacak, diğer bir tarafında ise sanatla uğraşan kadınlarımız faaliyetlerini sürdürecek. Farklılıkları Nilüfer’de yaşatma anlayışıyla da yerleşkenin üst katında ise kadın ve çocuklara yönelik eğitimler düzenlenecek bir alan bulunacak” şeklinde konuştu.

 

İnceleme için Nilüfer’e gelen Châlette Sur Loing Belediyesi Başkan Yardımcısı Musa Öztürk de Dernekler Yerleşkesi’ne hayran kaldıklarını belirtti. Musa Öztürk, “Dernekler Yerleşkesi’ni bizden örnek aldınız ancak şu an bize örnek olacak durumda’ şeklinde ifade etti.

 

İki kardeş kent arasında kardeşlik bağlarının artması için ortak projeler hazırlanması gerektiğinin de altını çizen Öztürk, personel değişimi yapmak istediklerini söyledi.

 

Châlette Sur Loing Belediyesi Başkan Yardımcısı ve Şehir Planlama Görevlisi Musa Öztürk, Başkan Yardımcısı ve Kardeş Şehirler Görevlisi Laurianne Delaporte, Servisler Genel Müdürü Martine Flot, Barış ve Kültür Müdürü Frederic Pay, Başkan Kabine Sorumlusu Sylvie Masse ve ACOTAN Derneği’nden Yetfik Durmaz’dan oluşan heyet, Nilüfer’de Dernekler Yerleşkesi’nin yanı sıra Nilüfer’in kültür, sanat alanlarını ve kırsal bölgelerini gezerek çeşitli incelemelerde bulundu.