haber

Fransız yazarla felsefi buluşma

Nilüfer Belediyesi, çalışmalarını karışık felsefi kavramları çocuklara aktarabilmek üzerine yoğunlaştıran Fransız yazar Brigitte Labbê’yi Nazım Hikmet Kültürevi’nde ağırladı. Çıtır Çıtır Felsefe dizisinin yazarı Brigitte Labbê, ilk olarak Ali Karasu İlkokulu, Dilek Özer Ortaokulu, Amerikan Kültür Koleji, Ted Koleji, Çakır Okulları ve Kavram Koleji öğrencileriyle bir araya geldi. Yaklaşık 500 öğrencinin katıldığı söyleşide Brigitte Labbê çocukların sorgulama yeteneğini gelişmesi için çeşitli sorular sorarak cevaplarını dinledi.   

Labbê, “Ben size arının hayatının nasıl olduğunu sorduğumda; ‘arılar sadece doğarlar, bal üretirler ve sonra da ölürler’ dediniz ancak insan hayatı söz konusu olunca herkes farklı şeyler söyledi. İş yaşamından aldığı eğitime, yediği yemekten giydiği kıyafete kadar pek çok şey söylediniz. Arıların hayatlarında seçim şansı yoktur, fakat insanlar yaşamlarında seçimleriyle var olurlar. Okulların yaptığı şey de önünüze en fazla seçeneği açmaktır. İnsanların seçim yapma özgürlüğü vardır. O yüzden hayatınızda hiçbir zaman seçeneklerinizin kısıtlanmasına, azaltılmasına izin vermeyin. Bir insanın düşünceleri azaltılıp elinden alınırsa, o insanın hayatı hayvanların hayatına benzer” dedi. Gençlerin sorgulama yeteneğinin gelişmesi için farklı yöntemler de deneyen Brigitte Labbê, sahnede iki öğrenci ile felsefi münazara yaptı.

 

LABBÊ EĞİTİMCİLERLE DE BİR ARAYA GELDİ   

 

Öğrencilerle gerçekleştirilen söyleşinin ardından yazar Brigitte Labbê, eğitimcilerle de bir araya geldi. Labbê, eğitimcilerin öğrencilerine yaklaşımı ve felsefeyi çocuklara sevdirmek için neler yapılması gerektiğini eğitimcilerle paylaştı. Etkinliğin sonunda Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala, Çıtır Çıtır Felsefe dizisinin Fransız yazarı Brigitte Labbê’ye özel tasarım tablo vererek Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey adına teşekkür etti.