Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Ataklı yapılan deneylerde farelere kansere yol açan GDO’lu ürünlerin Türkiye tarafından da ithal edildiğini açıkladı. Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların (GDO) canlı sağlığı, çevre, ekoloji, biyolojik çeşitlilik ve yerli gen kaynaklarında doğuracağı risk ve tehlikelere karşı yurttaşları bilinçlendirmeyi hedefleyen Nilüfer Belediyesi ve  GDO’ya Hayır Platformu  üyeleri, Nilüfer Dernekler Yerleşkesi’nde düzenlenen toplantıda GDO’lu ürünlerin ekolojik sisteme olan zararlarını mercek altına aldı. GDO’lu besinlerin insan DNA’sına zarar verdiğini açıklayan Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Ataklı, GDO’ların besleyiciliği konusunda çeşitli tartışmalar olduğunu belirtti. Kobaylar üzerinde  GDO’lu soya ile yapılan çalışmalarda hayvanların karaciğer, pankreas ve testis fonksiyonlarının bozulduğu yönünde bulgular olduğunu vurgulayan Ahmet Ataklı, GDO’ların zararsız sayılacağını  bilimsel bir özgüven ile söylenemeyeceğini kaydetti . Geçtiğimiz yıllarda Fransa’da Profesör Seralini ve ekibi tarafından gerçekleştirilen çalışmalardan örnekler veren Ahmet Ataklı, iki yıl süren bu deneylerde  farelerin dört ile yedinci aydan itibaren ileri derecede göğüs kanserine yakalandıklarını ve tümör oluştuğunu söyledi. Türkiye’de toplam 19 çeşit GDO’lu ürün ithalatı yapıldığını da sözlerine ekleyen Ataklı, bu ürünler arasında Profesör Seralini’nin kobaylar üzerinde kullandığı besinlerin de olduğuna dikkat çekti.

Kimya Mühendisi Ali Uluşahin ise GDO’lu ürünlerin yüzde doksanının ABD, Kanada, Brezilya, Arjantin ve Hindistan’da yetiştiğini vurgulayarak, “GDO’lu ilk ürün olan Flavr Savr domates 1994 yılında ABD’de üretilmiştir. GDO’lu ürünlerin ticari amaçla ekimi ise 1996 yılında yaygınlaşmıştır. Günümüzde dünya ticaretine konu olan GDO’lu ürünler mısır, soya, kanola ve pamuktur” şeklinde konuştu.

“Yaşam patentlenemez! Tarımda ve gıdada GDO’ya geçit yok” sloganı altında düzenlenen toplantının forum yöneticiliğini Nilüfer Belediyesi Çevre Danışmanı Arca Atay üstlendi, Bornova Eski Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Görevlisi Dr. Yavuz Dizdar, Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Ataklı, Çiftçi-Sen Genel Sekreteri Ali Bülent Erdem, Jade Çiftliği Yöneticisi  Berrin Ertürk, Tohum İzi Derneği Başkanı Olcay Bingöl, Ekoloji Kolektifi adına Av. Fevzi Özlüer, Çevre ve Ekoloji Hareketi avukatlarından Av. Emre Baturay Altınok, Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar ve Greenpeace Üyesi Tarık Nejat Dinç konuşmacı olarak katıldı.