haber

Geleneksel süsleme sanatı "kaatı", 5 asır sonra Nilüfer’de yeniden canlanıyor

16. yüzyılda kağıt oymacılığında yetişmiş dönemin en büyük sanatkarlarından Mevlevi Fahri Dede’den sonra 21. yüzyılın kaat’ı ustalarını yetiştirmek amacıyla kurulan Nilüfer Kaat’ı Sanat Atölyesi, Konak Kültürevi’nde iki yıllık çalışmalarını sanatseverlerin beğenisine sundu. 

Türk süsleme sanatının şense ve köşebent tarzı stilize formlarıyla birlikte yazılardan tabiat manzaralarına, ağaç tasvirlerinden yelkenli gemilere kadar 16 kursiyerin 106 eserinin bulunduğu sergide konuşan kaatı ustası Dilek Erim, “Bugün burada bir tarih yazılacak. Çünkü 16’ncı yüzyılda Mevlevi Fahri Dede'den başka Bursa bir kaat’ı ustası çıkartamamış. Ancak 21. yüzyılda da Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in bize verdiği destekle bugün 16 tane kaat’ı ustasını Bursa kucaklayacak. Bu sanat tarihimiz için çok önemli. Bir gün gelecek ve bunlar konuşulduğunda buradaki insanlar bu olaya tanıklık ettiklerini söyleyecekler. Aslında çok tarihi bir gün yaşıyoruz ve ben bunun heyecanını gururunu şerefini bütün varlığımda hissediyorum,” şeklinde konuştu. 

Dilek Erim ayrıca kaat’ı sanatının Türk gelenekleri açısından çok önemli bir yeri olduğunu vurgulayarak, Türkiye’de ilk defa kaat’ı sanatının Uludağ Üniversitesi’nde ders olarak verileceğini açıkladı. Dilek Erim, “Kaat’ı deyince insanlar, kağıdı kesip yapıştırdıklarında kaat’ı yaptıklarını sanıyorlar. Oysa dünyanın en önde gelen müzelerinde sergilenen eserleri örnek alarak orjinal eserler üzerinde çalışıyoruz. Bunu teknikleriyle yapıyoruz ve yapılan eserlerin hepsi koleksiyon niteliği taşıyor,” dedi.

Nilüfer Belediyesi adına sergiye katılan Başkan Vekili Şemsi Oğuz da, “Sergilenen bütün eserler el işi göz nuru. Kağıt oymacılığı zor bir zanaat ve yüzyıllardır unutulmaya yüz tutmuş bir sanatı Nilüfer’de yeniden hayata döndürdükleri için kursiyerlere ve değerli eğitmenimiz Dilek Erim’e teşekkürlerimi sunuyorum,” diyerek kursiyerlerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.