haber

Gerçek ekmek Misi’de masaya yatırıldı

Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi işbirliğiyle düzenlenen Misi 7. Yerel Lezzetler Şenliği, ‘Gerçek Ekmek’ atölye çalışmasıyla başladı. Etkinlikler çerçevesinde düzenlenen Slow Food-Fikir Sahibi Damaklar ‘Gerçek Ekmek Atölyesi’nde bölge ve Nilüfer Kadın Dernekleri üyeleri ile bir araya gelen Defne Koryürek, sağlıklı ekmek yapımı ve doğru malzeme kullanımı üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi. 

Ekmeğin dünyanın yiyeceği olduğuna ve coğrafik koşullara göre farklılık gösterebileceğine dikkati çeken Koryürek, hijyen ve sağlıklı ürünlerin kullanılmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Binlerce yıl ekmeğin doğal ürünlerle edildiğini belirten Koryürek, “Günümüzde ekmeğin içerisine birçok katkı maddesi girdi. Hijyenik şartların yanı sıra artık malzeme içeriği anlamında da ekmeğe çok dikkat etmek gerekiyor. Endüstriyel maya ekmek üretiminde zaman kaybını önlediği için günümüzde sıkça kullanılmakta. Ancak içerdiği birçok madde ve diğer katkı maddeleri olan tuz, un ve pişirilen ateş, gerçek ekmeğe oldukça balta vurmakta” dedi. 

Gerçek ekmeğin iklimsel ve doğal kaynaklara göre de çeşitlilik gösterdiğine de işaret eden Koryürek, “İstanbul ile Bursa’nın Gümüştepe Mahallesi’ndeki ekmeğin mayalama ve olgunlaşma özellikleri de farklılık gösterecektir. Gerçek ekmek, doğal buğday, iyi kaynak suyu, kaynağını bildiğimiz katkısız tuz ile havadaki sporları da davet ederek ürettiğimiz ekmektir. Bu yöntemle insanlık binlerce yıl sağlıklı şekilde hayatta kaldı. Ne zaman buğdayın içindeki ruşeymi çıkartıp içerisine katkı malzemesi eklemeye başlarsanız, kepeği alırsanız, renk koyulsun diye malt eklerseniz, çocuk gelişimine katkı sunsun diye, B-D vitamini ve çeşitli karışımlar eklerseniz, o zaman gerçek ekmekten uzaklaşmış olursunuz. O zaman sağlık bozulur, ağzınızın tadı kaçar. Gerçek ekmek hayattır” şeklinde konuştu.  
Fikir Sahibi Damaklar Platformu hakkında da bilgi veren kurucu Defne Koryürek, “Tüketicinin zamane koşulları gereği gerçek gıdadan uzaklaştığını gördük. Üretici ve tüketici arasındaki uçurumun derinleşmenin önlenmesi ve daha adil bir gıda dağılımı olması için bu oluşumu gerçekleştirdik. İnsanların gıda üretimine ve gerçek gıdaya yeniden nasıl yönelebilir ve tüketiciyi uyandırmak, gerçek gıdaya yöneltmek için çaba gösteriyoruz” diye kaydetti.

Söyleşinin ardından atölyeye katılan kadınlar kendi evlerinden ve bölgelerinden getirdikleri mayalarla ekmek yoğurdu. Fırında pişirilen ekmekler üzerine Defne Koryürek ve kadınlar değerlendirme yaparak fikir alış verişinde bulundu.