haber

Gölyazı Turizm Haftası etkinlikleri ile renklendi

Bursa'nın tarihi ve doğal güzellikleri ile ünlü Gölyazı Mahallesi, Nilüfer Belediyesi'nin düzenlediği Turizm Haftası etkinliklerine ev sahipliği yaptı. Gölyazı’daki etkinliğe Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcıları ile Meclis üyeleri, CHP Bursa İl Başkanı Şadi Özdemir, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Mehmet Turan Tansal, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Gölyazı Mahalle Muhtarı İbrahim Şahin, Bursa İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nden yetkililer, Gölyazılılar ile halk katıldı. Etkinlik öncesi Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, Nilüfer Belediyesi tarafından Gölyazılı çocuklara yönelik düzenlenen “Köyümdeki Antik Yaşamı Tanıyorum” eğitimlerine katılan çocukları ziyaret etti. Başkan Bozbey ile Karabıyık, Gölyazı Kültürevi’nde bulunan sikke basım atölyesinde, Kız Ada betimlemesinin yer aldığı antik dönem sikkesini bastılar. Başkan Bozbey ve beraberindeki heyet, daha sonra Gölyazı’yı gezerek, vatandaşlarla sohbet etti ve balık mezatına katıldı.

Bozbey: Bu nimeti kaybetmeyin
Turizm Haftası etkinliğinin açılışında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Gölyazı’nın turizm potansiyeline dikkat çekti. Nilüfer Belediyesi’nin Gölyazı’daki turizm potansiyelini artıracak birçok proje ürettiğini vurgulayan Başkan Bozbey, bu hizmet ve projelere Gölyazılıların gelecek adına sahip çıkarak korumasını istedi. Gölyazı’nın önemli antik değerlere sahip olduğunu ifade eden Bozbey, “Gölyazı, insanların ufkunda farklı bir yer haline dönüştü. Bu nimeti kaybetmeyin, çocuklarınıza ve torunlarınıza aktarılmasını sağlayın” dedi.

Gölyazı’da ve Gölyazılılara yönelik birçok çalışma yaptıklarını belirten Başkan Bozbey, “Gelen turistleri en iyi şekilde misafir etmeliyiz. Hijyen konusunda duyarlı olmalıyız” şeklinde konuştu.

Turizm potansiyelini artıracak projeler

Gölyazı girişinde 350 araçlık bir otopark alanı düzenlediklerini söyleyen Başkan Bozbey, “Araçları Gölyazı’nın içine sokmamaya gayret ediyoruz. Lütfen sizler de özellikle hafta sonları araçlarınızı sokmayın. Bu uygulama, buranın keyfini sürmek isteyen ziyaretçiler tarafından olumlu tepkiyle karşılanıyor. Düzenlenen otopark alanından benzinliğe kadar hafta sonları gelen ziyaretçilerin ücretsiz nakli için 3 otobüs, 1 minibüs hizmete sunduk. 5 adet tek kişilik, 5 adet çift kişilik, 2 adet 3 kişilik fayton tipi elektrikli bisiklet ve 5 adet ginger ile ziyaretçilerimizin taşınması için alternatif oluşturduk. Ayrıca elektrikli gezi treni de yine ulaşım için bir diğer seçeneğimiz. Elektrikli yaptık çünkü burası doğal bir alan. Gelen ziyaretçiler araçlarını belirlediğimiz alanda bırakarak, elektrikli bisikletlerle adayı dolaşacaklar, sizlerin sunduğu ürünleri alma fırsatı bulacaklar. Bu alternatif ulaşım araçları, altyapı çalışmasının tamamlanmasının ardından hizmete başlayacak. Gölyazı’yı dünya çapında tanıtmak, marka haline getirmek istiyoruz. Bu konuda kendimizi sorumlu hissediyoruz” dedi.

Gezi teknesi ile yüzer iskelenin de yakın zamanda hizmete açılacağını ifade eden Başkan Bozbey, “Bu konuda öncü ve örnek olmak istedik. Uluabat Gölü’nü sizlere gelir getirecek ve yaşam standardınızı yükseltecek konuma getirmek için çalışıyoruz. Bu tür hizmetlerle, gelen turistler gölün keyfini doyasıya çıkarabilecek” şeklinde konuştu.

“Gölyazı’nın turizm potansiyelini genişletiyoruz”

Nilüfer’de antik çağın izleri bulunduğunu söyleyen Bozbey, “Tarihi mirasın yanı sıra birbirinden eşsiz doğal güzellikleri de Nilüfer’e değer katmaktadır. Biz, Nilüfer Belediyesi olarak, tarihi koruma ve yaşatma çabalarımızı sürdürerek, turizm potansiyelimizi değerlendirmek istiyoruz. Bunun için bilimsel çalışmalar kadar, yöre halkının bu turizm hamlesine katılmaları için de projeler gerçekleştiriyoruz. Bununla kalmayarak yöre halkını da yaşadıkları yer hakkında bilgilendirmek amacıyla atölyeler başlattık. 80’e yakın çocuğumuza, mahallelerinin antik yaşamını anlatan eğitimler düzenledik. Bu sayede çocuklarımız, gelen konuklara Gölyazı’nın antik yaşamını anlatacak düzeye gelecekler. Mahalle gençlerine İngilizce eğitimi atölyesi açacağız ki, buraya gelen yabancı konuklara kendi kültürlerini, yaşadıkları yerin önemini ve tarihi değerini anlatabilsinler gezdirsinler. Bursa Müze Müdürlüğü ile yaptığımız protokolle birlikte, Gölyazı’nın turizm potansiyelini genişletiyoruz” ifadelerini kullandı.

Gölyazı’da arkeolojik kazı çalışmaları başlıyor

Yakın zamanda Gölyazı’nın girişindeki nekropol alanında arkeolojik kazı çalışmalarının başlayacağını belirten başkan Bozbey, “25 Nisan’dan itibaren Uluabat Gölü’ndeki Kız Ada’nın bitki temizliği yapılacak. Orada bazı değerleri ortaya çıkarabilirsek buraya gelecek ziyaretçi sayısında büyük artış yaşanacaktır. Çalışmalarımız bununla sınırlı kalmayacak önümüzdeki aylarda Zambaktepe’de bulunan Antik Tiyatro ve yine bu tepenin yamacında bulunan Demeter kutsal alanında kazı çalışmaları başlayacak” dedi.

“Gölyazı’nın çehresi değişti”

Gölyazı’daki meydan düzenlemesinin kısa süre sonra tamamlanacağını söyleyen Bozbey, “Bunun öncesinde meydandaki plastik masa ve sandalyelerin tamamını ahşap masalar ve sandalyelerle değiştirdik. 16 yuvarlak oturma grubu yerleştirdik. Güzel bitkileri Gölyazı halkına dağıttık, evlerin önündeki saksılarını bile boyuyoruz. Bu mahallemiz adeta çiçeklendi, çehresi değişti. Kullanılmayan kayıkları toprakla doldurup bitkilendiriyoruz. Bu kayıkları, mahalle sakinlerinin istedikleri yerlere  yerleştireceğiz ve Gölyazı estetiğine katkı olacak” şeklinde konuştu.

Restorasyon çalışmaları devam ediyor

Ağlayan Çınar ve çevresindeki düzenlemenin de Gölyazı’ya değer katacağını vurgulayan Başkan Bozbey, “Oradaki binayı yıkarak ağacın çevresi ve güzelliği gözler önüne serildi. Tamamen açık alan şeklinde projelendirildi. Sivil mimarlık örneği yapılarda da restorasyon çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kısaca biz, Gölyazı’nın, kentimizin turizm potansiyelinin farkındayız ve bu amaca uygun hizmetler sunuyoruz. Bu çabamıza destek olan Gölyazı halkına ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Turizm Haftamız kutlu olsun” diye konuştu.

Şehitlere Allah’tan rahmet dileyen Başkan Bozbey, “Hepimizin yüreği yandı. Bu konuda halkımızı duyarlı olmaya davet ediyorum. Kurum olarak açık alan etkinliklerimizdeki konserleri iptal ettik. Şehitlerimizin ailelerine sabır diliyorum” dedi.

Gölyazı’nın kültür ve doğa turizmi açısından çok önemli bir yer olduğunu belirten CHP Bursa İl Başkanı Şadi Özdemir de, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Gölyazı’ya daha fazla kaynak aktarması gerektiğini söyledi.

Gölyazı’nın son düzenlemelerle birlikte turizmden hak ettiği payı alacağını ifade eden CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın da, “İç turizmi harekete geçirecek doğa harikası bölgelerin etkinliklerle duyurulması çok önemli. Dış turizmdeki kaybımızı iç turizme yönelerek telafi edebiliriz” dedi.

Etkinlik, Çağdaş Drama Derneği Üyeleri’nin Gölyazı’nın antik tarihini anlatan gösterisiyle son buldu.

Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen Turizm Haftası kutlamaları, 17 Nisan Pazar günü Misi’de düzenlenecek olan etkinliklerle devam edecek.