haber

Günümüz bezirganlarına 500 yıllık gönderme


Nilüfer Belediyesi tiyatro dünyasının ünlü başyapıtlarını tiyatro severlerle buluşturmaya devam ediyor. Molier'in ilk kez 1664 yılında sahnelediği "Tartuffe" İstanbul Halk Tiyatrosu tarafından uyarlanan haliyle "Bezirgan",başarılı oyunculuk performanslarının yanısıra kullanılan maske, kostüm ve dekorlarıyla da izleyiciyi etkisi altına aldı. 
Erkan Can,Cem Davran,Şebnem Bozoklu, Bahtiyar Engin ve Faruk Akgören gibi ünlü tiyatrocuların rol aldığı oyun, din maskesi altında inanç suiistimalini ele alırken, kullandığı komedi öğeleri ile etkisini artırıyor.
Fransızca "Tartuffe" yani "ikiyüzlü adam",Türkçe "Bezirgan" yani "alışverişte çok kar güden kimse,tüccar" anlamındaki isimleri ile izleyiciye konusu hakkında ipuçları veren oyun, Cem Davran'ın ifadesi ile geleneksel Türk tiyatrosununtekniklerini ve aynı zamanda İtalyan maskelerini kullanarak izleyiciye bir ‘dünya gelenekseli’sunuyor.
Cem Davran'ın,elindeki kuklasıyla iki karakteri canlandırdığı, Bursalı tiyatro sanatçısı Erkan Can'ın ise ilk kez kadın kılığında tiyatro sahnesine çıktığı Bezirgan, günümüz "bezirganlarına" yerinde göndermeleri ile dikkat çekti.
Erkan Can'ın çocukluk arkadaşı Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de oyunu izleyenler arasındaydı.Oyun sonundasahneye çıkarak sanatçıları tebrik eden Bbozbey,kulis çıkışı da çocukluk arkadaşı ile bir araya gelme fırsatı buldu.