haber

İftar sofrasında zeytin duası

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması hakkında kanun değişikliği tasarısına karşı tepkiler her geçen gün artıyor. Nilüfer Kent Konseyi de TBMM’de görüşülen kanun tasarısına karşı Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı kırsal yerleşim alanlarında zeytincilikle uğraşan mahallelilere bilgilendirme toplantısı düzenliyor.

 

Bu çerçevede Büyükbalıklı Mahallesi’nde Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen iftar programının ardından Nilüfer Kent Konseyi’nin tarafından bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda söz alan Bursa Ziraat Mühendisleri Odası 2. Başkanı Orhan Sarıbal, kanun tasarısına göre 25 dönümden küçük zeytin alanlarının devlet eliyle talan edileceğini söyledi. Orhan Sarıbal, “Zeytinle ilgili 2006 yılından beri ısrarla kanunlar, yasa tasarıları geliyor. Zeytin alanlarında şuan yapılmak istenen termik santraller, rüzgâr santralleri, maden ocakları gibi enerji adı altında sanayi yatırımları için bir engel oluşturuyor. Mevcut ekonomik politikalar böyle diyor. Şuanda yasalaştırılmak istenen tasarı, zeytin alanlarına sorgusuz sualsiz rahatlıkla girip zeytinlikleri yok edip sanayileşmenin önünün açılması isteniyor,” diye kaydetti.

 

Zeytinlik alanlarında herhangi bir termik santral, kömür ocağı ve yerleşim yeri yapılması için oluşturulacak komisyonun da adil olmadığını vurgulayan Orhan Sarıbal, valilik tarafından kurulacak 9 üyeli komisyonun 7 kurumunun kamuya ait olacağının altını çizdi. Sarıbal, “Bu tasarıyla birlikte vali kendi bünyesinde oluşturduğu bir ekiple sizin 25 dönümden küçük zeytin alanlarınızı herhangi bir sebeple kesip, imara inşaata, sanayiye, ticarete ve termik santraline açabilir. Zeytin bizim hayatımızdır, üretim şeklimizdir, çocuklarımızın ve ailemizin yaşam kaynağıdır ve bu toplumun dengeli düzenli beslenmesi için olmazsa olmaz bir üretim biçimidir,” dedi.

 

Zeytininin binlerce yıllık tarihi olan Anadolu kültürünün vazgeçilmez bir ağacı olduğunu ifade eden Ziraat Mühendisi Orhan Sarıbal’ın ardından Nilüfer Belediyesi Çevre Danışmanı Arca Atay da Türkiye’de mevcut zeytinliklerin yüzde doksanının 25 dönümün altında olduğunu belirtti. Atay, “Ortalama olarak Türkiye’deki zeytin alanı miktarı 12 dönümdür. Bu yasa çıkar ise yüzde doksan zeytin alanımız büyük bir talan içine girecek,” diyerek zeytin üreticisinin mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

 

Nilüfer Kent Konseyi tarafından düzenlenen etkinliğe Nilüfer Belediyesi Başkan Vekili Fırat Emiroğlu, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Şazi Çavuşoğlu, mahalle muhtarları ve çok sayıda mahalleli katıldı.