haber

İşçi Filmleri Festivali

Nilüfer Belediyesi’nin destekleriyle bu yıl yedincisi düzenlenen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 2 Kasım Cuma günü saat 18.00’de Nâzım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenecek kokteyl ile başlayacak. Kokteylin ardından bir 12 Eylül filmi olan ve Orçun Benli’nin yönettiği Bu Son Olsun isimli yapım, yönetmenin katılımıyla gösterilecek. 

Festival düzenleyicileri arasında bulunan TMMOB İKK Üyesi Orhan Sarıbal komite adına yaptığı basın açıklamasında “6 yıl boyunca olduğu gibi bu yıl da emekten yana söz söyleyen öyküleri ve direnişleri beyaz perdeye taşıyan organizasyon, yine Anadolu’nun dört bir yanını dolaşmakla kalmıyor, dünyanın pek çok ülkesinden benzer öyküleri Türkiye halkları ile buluşturuyor,” dedi. 

Bursalıları 24 ülkeden 57 filmin yer alacağı festivale davet eden Sarıbal, festivalde “özgürlük” temasının tercih edilmesinin nedenini ise, “100’ün üzerinde gazeteci, 600’ün üzerinde üniversite öğrencisi tutukluyken; emekten yana söz söyleyenlere yıllarca hapis cezaları verilirken; çocuklar devletin cezaevlerinde şiddetin bin türlüsüne maruz kalırken; toplumsal muhalefet tutuklamalarla, zorla teslim alınmaya çalışılırken; Uludere’de onlarca insan, Hopa’da suyuna, deresine sahip çıkan Metin Lokumcu katledilirken; dereler, yoksul mahalleler, kentler talan edilirken İşçi Filmleri Festivali yaşananlara sessiz kalmayacağını ilan ediyor. Festival bu yılki temasını da iktidar tarafından hak ve özgürlüklere yönelik saldırılar karşısında özgürlük olarak belirledi,” sözleriyle açıkladı. 

Yedi yıldır İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da aynı anda başlayan Festival, her yıl açılışını 4 kentte 2 Mayıs günü yapıyor. Festival daha sonra kent kent süren ve yılın tamamına yayılan uzun bir yolculuğa çıkıyor. 

Bu yolculukların en önemli durakları arasında bulunan Bursa’da Festival, Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi’nin yanı sıra TMMOB İKK, Bursa Halkevleri, DİSK Birleşmiş Metal İş, DİSK Tekstil, DİSK Dev Sağlık İş, KESK Bursa Şubeler Platformu, Türk-İş Yol-İş 1 No'lu Şube, Türk-İş Petrol-İş, TÜMTİS, Bursa Tabip Odası, Çağdaş Hukukçular Derneği ve Doğader destekleriyle düzenleniyor. Filmleri, yarışmasız, sponsorsuz ve gönüllülerin emeği ile seyirciden ücret almadan perdeye taşıyan Uluslararası İşçi Filmleri Festivali programı, gösterim yerleri ve söyleşi tarihleri hakkında detaylı bilgi www.iff.org.tr adresinden alınabilir.