haber

İTÜ Evi’nin temeli Nilüfer’de atıldı

Nilüfer Belediyesi ve İTÜ Der Bursa Şubesi işbirliğiyle İTÜ mezunları bir araya gelebilecekleri bir mekâna kavuşuyor. Yer tahsisi Nilüfer Belediyesi, inşaatı da İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mezunları Derneği Bursa Şubesi’nce yapılacak olan tesisin temeline ilk harç törenle koyuldu. Törene Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Adalet ve Kalkınma Partisi Bursa eski Milletvekili Ali Kul, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcıları, siyasi parti temsilcileri, İTÜ Der üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, İTÜ Der Bursa Şubesi Başkanı Hasan Tuğcu açılış konuşmasını yaptı. Çalışmaları hakkında bilgi veren Tuğcu, Başkan Bozbey ve emeği geçenlere teşekkür etti.

 

Törene katılan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Rektör Mehmet Karaca’nın deneme ve bilim merkezi oluşturma sözünü vermesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Yaklaşık 250 yıllık bir geçmişe sahip, Türkiye’nin ilk teknik üniversitesinin adını taşıyan İTÜ Evi’nin, Nilüfer’de yapılacak olmasından duyduğum mutluluğu sizlerle paylaşmak istiyorum. İstanbul Teknik Üniversitesi, bu ülkenin yenileşme hareketlerine öncü olan bir kurumdur. Bildiğiniz gibi, İTÜ’nün misyonunda şöyle yazar: İstanbul Teknik Üniversitesi’nin varlık nedeni bilim, teknoloji ve sanatta bilginin sınırlarını genişletmek ve uygulamaları ile toplumun ihtiyaçlarına cevap vermektir. Nilüfer Belediyesi’nin varlık nedeni de bilime, teknolojiye, eğitime, kültür-sanata, spora sahip çıkmak ve desteklemektir. Bu nedenle, iki kurumun işbirliği de son derece anlamlıdır. İTÜ’nün adının, İTÜ Evi olarak Nilüfer’de temsil edilecek olması da bizim için gurur kaynağıdır,” dedi.

 

Bilimin paylaşılacağı mekan

Türkiye’nin çok sıkıntılı bir dönem geçirdiğini ifade eden Başkan Mustafa Bozbey, “Bazıları 90 yıllık reklam arasının bittiğini savunuyor. Cumhuriyet’in değerlerine apaçık saygısızlık demektir bu! 2015’in Türkiye’sinde ne yazık ki bilimin ve aydınlığın merkezi olan, olması gereken üniversite kampüslerinin külliye olarak nitelendirilmesi tartışılıyor. Soruyorum size, adımlar ileriye mi atılmalı, yoksa geri geri yürümek mi doğaldır? Elbette ki geleceğimizi şekillendirirken, geçmiş bize rehberlik edecektir buna itirazımız yok. Ama geçmişi bugüne taşımak, bugünde adeta bir müsamere mantığıyla geçmişi canlandırmak ne kadar doğru? Biz muasır medeniyetler seviyesine bu tarz hayallerle mi çıkacağız? İşte, İTÜ Evi’nin bugün temellerini atarken inanıyoruz ki bu mekân, bilimin, kültürün, çağdaş düşüncenin paylaşıldığı bir yer olacaktır,” diye konuştu.

 

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca da projeyi çok anlamlı bulduğunu belirterek, üniversite adına deneme bilim merkezinin bir şubesini de yapılacak olan tesiste açma sözü verdi. Karaca, “Bu merkez dernek merkezinden çok bilim merkezi olursa daha çok seviniriz. Üniversiteler toplum için bilim yapmalı. Bursa çok gelişen bir şehir ve Nilüfer Belediyesi’nin çevre dokusuna önem verdiğini görüyoruz. Proje çok güzel ve kimlikli bir çalışma olmuş. Biz de deneme bilim merkezi kurarak bu projeye katkı sunmak isteriz,” diye kaydetti.

 

Konuşmaların ardından Karaca desteklerinden dolayı Başkan Bozbey’e İTÜ Mühendislik Tarihi isimli bir kitap hediye ederken, İTÜ Der Bursa Şube Başkanı Hasan Tuğcu da rozet takıp plaket verdi. Daha sonra protokol ve davetliler butona basarak projeye ilk harcı koydu. Toplam alanı 4 bin 500 metrekare olan inşaatı bu yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor.