haber

Kaplanoğlu: Göçmenler tespit edilerek bütün dökümanlar toplanmalı

Nilüfer Belediyesi, TÜYAP Bursa 15. Kitap Fuarı’nda, 2013 Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü’nü kazanan Raif Kaplanoğlu’nu okurlarıyla buluşturdu. Hacı Tonak’ın moderatörlüğünde TÜYAP Fuar Alanı Cumalıkızık Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşide Nilüfer Belediye Başkan Vekili Rahşan Duygu Tursun da dinleyiciler arasındaydı.


Hacı Tonak’ın sorularıyla Bursa’nın göç tarihi üzerine yapılan söyleşide Raif Kaplanoğlu, göçler sonucunda Türk insanının yazılı metinler bırakmadığını söyledi. Kaplanoğlu, “Türk insanı acılarını hemen unutmak istiyor belki. Ermeniler buradan gittiklerinde tek tek bütün aile kayıtlarını tutmuşlar. Buradan mübadeleyle giden Yunanlar da kayıtlarını tutmuş, fotoğraflar çekmişler, hatta her köy, kitabını yazmış. Bursa’da ise gayrimüslimlerin ve mübadillerin yerleştiği neredeyse 100 köy var ve araştırma yaparken sadece Gündoğdu Köyü’nde ufacık bir kitaba ulaştım. Dolayısıyla insanlar acılarını unutmak istemiş ve araştırmacılar da bu konuda bir şey yapmamışlar. Ben bunun Türk toplumunun psikolojik durumuyla ilişkili olduğunu düşünüyorum. Devlet bunlara bakmamalı ve bu konuda yapılan araştırmaları desteklemeli. Göçmenler tek tek tespit edilerek bütün dokümanları toplanmalı” dedi. Mübadeleyle ilgili kitabını hazırlarken 100’e yakın birinci kuşak mübadille görüşme fırsatı bulduğunu söyleyen Kaplanoğlu, kitabın Türkiye’de bu anlamda yapılmış ilk kitap olduğunu kaydetti.


Söyleşinin sonunda Nilüfer Belediye Başkan Vekili Rahşan Duygu Tursun, Raif Kaplanoğlu ve Hacı Tonak’a söyleşi için Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey adına teşekkür etti.