haber

Karbon ayak izinin azaltılmasını ele aldılar

İki gün süren eğitimde, yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi ve karbon ayak izinin azaltılması konusunda önemli bilgiler paylaşıldı. Nilüfer Belediyesi’nin de üyesi olduğu Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından, “Kentsel Karbon Ayak İzi Envanteri Eğitimi” düzenlendi. Pendik Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen ve 8’i büyükşehir olmak üzere toplam 30 belediyeden katılımın olduğu eğitime Nilüfer Belediyesi’nden de Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Yasemin Dere, Nilüfer Belediyesi Enerji Bürosu’ndan Bekir Sargın, Nilüfer Sağlıklı Kentler Birliği Koordinatörü Necla Yörüklü katıldı.


Karbon ayak izi envanterinin önemi, küresel ısınmayla mücadelede gerçekleştirilen projeler, yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi ve karbon ayak izinin azaltılması konusunda önemli bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı eğitimde, karbon salımını 2020 yılına kadar yüzde 20 azaltmayı hedefleyen “Başkanlar Sözleşmesi”ne imza atan Nilüfer Belediyesi’nin, bu konuda hayata geçirdiği örnek projeleri de katılımcılarla paylaşıldı.


Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Yasemin Dere, eğitimde yaptığı sunumda, Nilüfer Belediyesi’nin, sürdürülebilir enerji eylem planı politikalarını ve gerçekleştirdiği ulusal ve uluslararası projeleri katılımcılara aktardı. Dere, “Tüm bunların yanında kurum olarak, karbondioksit salımını kontrol altına almak ve azaltmak amacıyla yenilenebilir enerji kaynakları ile enerji verimliliği konusunda da çalışmalar yürütüyoruz. Nilüfer Belediye Başkanımız Mustafa Bozbey’in de dediği gibi ‘Gelecek ya olacak, ya da hiç olmayacak” ifadelerini kullandı.


Nilüfer Belediyesi Enerji Bürosu’ndan Bekir Sargın da, Nilüfer Belediyesi tarafından kurulan “Enerji Kooperatifi” hakkında bilgileri, katılımcılarla paylaştı. Sağlıklı bir Nilüfer için çalıştıklarını belirten Nilüfer Sağlıklı Kentler Birliği Koordinatörü Necla Yörüklü de şöyle konuştu: “Karbon ayak izi envanteri çalışmalarını genişleterek, Sağlıklı Kentler Birliği 6. faz gerekleri içinde, sağlık profili çalışmalarını da tamamlayacağız. Nilüfer Belediyesi’nin bu konuda yaptığı çalışmalar, Dünya Sağlıklı Kentler Ağı üzerinde de büyük ilgi görüyor.”


Eğitimde, Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ve Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe de, yerel yönetimlerde karbon ayak izi envanterinin önemi ve hazırlanması konularında deneyimlerini paylaştı. Nilüfer Belediyesi heyeti, eğitimin ardından Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin’e teşekkür etti.