haber

Leylek dostu köy 8. kez şenlendi

Uluabat Gölü’nü tanıtmak, bölgedeki ekolojik yapıya ve çevre sorunlarına dikkat çekerek bu sorunların çözümü yönünde kamuoyu oluşturmak amacıyla organize edilen şenlik yine yerli ve yabancı doğaseverlerin yoğun ilgisiyle yapıldı.

Etkinlik, Uluabat Gölü ve leyleklerin geleceği konulu bir çalıştay ile başladı. Eskikaraağaç Köyü Gözlem Evi'nde düzenlenen çalıştayda, Uluabat Gölü'nün son 15 yılda hacminin 7 milyon metre küp azaldığı, alanının 150 kilometrekareye ve su derinliğinin de ortalama 2 buçuk metreye düştüğü vurgulandı. 

Çalıştaya katılan UÜ Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feza Karaer konuşmasında, 1998 yılında Ramsar Sözleşmesi kapsamına alınan 10 bin 500 metre karelik Uluabat Gölü havzasının, 2001 yılında Dünya Yaşayan Göller Ağı'na girdiğini ve 2002 yılında da ulusal koruma çemberine alındığını hatırlatarak, “Uluabat Gölü Avrupa ve Ortadoğu'nun kuş beslenme ve barınma merkezidir. Ancak gölü besleyen Kirmastı, Emet, Kocaçay ve Akçalar çayları ne yazık ki günümüzde adeta zehir salgılıyor. Öyle ki Kirmastı çayından gelen sularda arsenik, krom, kurşun, nitrik azotu gibi ağır metaller tespit edilmiştir," dedi. 

Karacabey Kaymakamı Dursun Balaban ise konuşmasında, Uluabat Gölü'nü korumaya yönelik çalışmaların halen İl Özel İdaresi tarafmdan yürütülmekte olduğunu ve Göl çevresindeki köylerde doğal arıtma tesisleri inşa edildiğini söyleyerek "Çevredeki diğer sanayi arıtma tesislerinin 24 saat çalıştırılması ve bu konuda daha samimi çaba gösterilmesi gerekir," dedi. 

Çalıştaya katılan Bursa Bosch A.Ş. Çevre Grubu Sorumlusu Haluk Gözüyılmaz, Leylek Dostu Köyler Projesi Sorumlusu Franziska Arıcı, UÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurhayat Dalkıran, Bursa Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı Proje Sorumlusu Feridun Tarım, AYDEM AŞ Temislcisi Uğur Suna, Ankara Doğa Araştırmaları Derneği Yöneticisi Osman Erdem'de birer sunum yaptı.

Geleneksel şenlik akşam saatlerinde fener alayı ve Moğollar konseri ile devam etti. Eskikaraağaç Köyü meydanını dolduran yaklaşık 5 bin kişi şenliğe renk katan Moğollar grubunun şarkıları ile eğlendi. Etkinliğin ikinci gününde ise Eskikaraağaç açılan standlarla ve yoğun ziyaretçi akınıyla daha da renklendi. 

Pazar günü yapılan şenlik resmi açılışına Vali Yardımcısı Samet Ercoşkun, Ak Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Seyfettin Avşar, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve çok sayıda davetli katıldı.

Yaptığı açılış konuşmasında Eskikaraağaç Nilüfer Belediyesi’nin sorumluluk alanında olmamasına rağmen, çevre açısından konunun önemine dikkat çekmek için 8 yıl önce Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi öncülüğünde pek çok kurumun desteğiyle bu şenliği başlattıklarını vurgulayan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Eskikarağaç Leylek Şenliği'ni önümüzdeki yıllarda da aynı amaçlarla sürdürmekte kararlıyız. Ancak üzülerek ifade ediyorum ki gölü tehdit eden kirleticiler hala engellenebilmiş değil. Gölümüz yok olmaya doğru gidiyor. Bu şenliğin, Uluabat’ın kirleticilerden arıtılması adına bir dönüm noktası olmasını diliyorum,” dedi. Bozbey ayrıca Eskikaraağaç’ın Bursa turizminden pay alabilmesi için mutlaka turizm firmalarının tur programlarına dahil edilmesi ve göl çevresinde oluşturulacak bisiklet yolları ile çevrenin doğası ile insanları kendisine çekecek bir merkez haline getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Vali Yardımcısı Samet Ercoşkun ise henüz on yılını doldurmadan Avrupa Tabiat Mirası Vakfı tarafından 2011 Avrupa Leylek Köyü ilan edilen Eskikaraağaç’ın şenliğin ikinci on yılında dünyanın da gözbebeği haline geleceğine inandığını söyledi.

Şenlik daha sonra Hacivat Karagöz gösterileri, karikatür sergisi, gölde tekne gezileri, belgesel film gösterimi ve çeşitli etkinliklerle devam etti