Uluabat Gölü’nü tanıtarak bölgedeki ekolojik yapı ve çevre sorunlarına dikkati çekmek amacıyla düzenlenen şenlik bu yıl İstanbul’da başlayan toplumsal olaylar nedeni ile fener alayı ve halk konserlerinin iptal edilmemesiyle geçmiş yıllara oranla sade geçti. Ancak Eskikaraağaç Köyü yine de doğaseverlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Etkinlik, Leylek Dostu Köyler Projesi Koordinatörü Prof. Dr. İsmet Arıcı, Proje Sorumlusu Franziska Arıcı ve Bursa Doğader Yöneticisi Mehmet Kartal’ın da yeraldığı  Türkiye Leylek Korumacıları Buluşması isimli çalıştay ile başladı. 

Gün boyu süren oturumlarda Uluabat  Gölü ve çevresini tehdit eden sorunlara dikkat çekildi. Çalıştayın dikkat çekici notlarından biri de bölgede leyleklerin ölümüne neden olan elektrik tellerinin kaplanmasına yıllardır kayıtsız kalan Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş.’nden bir temsilcinin oturumlara katılması oldu. Çalıştay katılımcıları UEDAŞ’ ın konuya ilgi göstermesinden memnuniyet duyduklarını ifade ettiler. Çalıştayda ayrıca Almanya’da uygulanan leylekleri koruma yönetmeliğinin bir benzerinin hazırlanarak bakanlığa sunulması kararlaştırıldı.

Şeniliğin ikinci gününde gerçekleştirilen açılış töreninde, 9. Eskikaraağaç Leylek Şenliği Düzenleme Komitesi adına konuşan Prof. Dr. İsmet Arıcı, “Uluabat gölü ve varlıkları ile leyleklerin korunması çalıştayları, şenliklerimizin ayrılmaz bir parçası durumuna gelmiştir. Bu sayede Uluabat Gölü'nü tehdit eden gelişmeleri tartışma ve doğaya olan görevlerimizi yerine getirme fırsatını elde edebiliyoruz.Şenliğin düzenlenmesine büyük katkı sağlayan Nilüfer Belediyesi’ne teşekkür ediyorum,” dedi.

Bozbey’den Eskikarağaç Nilüfer’e bağlansın önerisi 

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Turhan Tayan ve Karacabey Kaymakamı Ahmet Yurtseven’in de katıldığı törende söz alan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise Eskikaraağaç Köyü’nün Nilüfer Belediyesi’nin sorumluluk alanında olmamasına rağmen, sahip olduğu ekolojik değeri ve karşılaştığı tehditlere dikkati çekmek için 9 yıl önce Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi öncülüğünde pek çok kurumun desteğiyle bu şenliği başlattıklarını vurguladı. Bölgenin, sahip olduğu değerler göz önünde bulundurulunca, bir şenlik organizasyonundan çok daha fazlasını hak ettiğini belirten Bozbey, Eskikaraağaç’ın Nilüfer’e bağlanması önerisinde bulundu. Bozbey “Köyün daha fazla ziyaretçi çekebilmesi için tanıtım atağına ve yatırıma ihtiyacı var. Yeni bir düzenleme ile Eskikarağaç’ın Nilüfer sınırlarına dâhil edilmesi sağlanırsa biz Nilüfer Belediyesi olarak ekolojik dengeleri gözeterek insanlarımızın burada çok daha nitelikli vakit geçireceği düzenlemeler, hatta belki burada konaklayabileceği tesisler yapabilir, yaptırılmasına zemin hazırlayabiliriz,” dedi. Bozbey ayrıca, Bakanlığın da desteği ile yaptırılacak Uluabat Gölü’nün çevresindeki 17 köyden geçen bisiklet parkurunun bölgeye büyük değer katacağını söyledi.

Protokol üyeleri ve şenlik katılımcıları törenin ardından Nilüfer Belediyesi’nin çocuklar için oluşturduğu karikatür ve drama atölyelerini ziyaret etti. Konuklar daha sonra Doğa Koruma ve Milli Parklar İkinci Müdürlüğü tarafından köy çevresinde kurulan kamera sistemi ile yaban hayatı ve leyleklerin doğal yaşamını ekranlardan izleme fırsatı buldu.