haber

Mahallelerin kaybolan fısıltıları Konak Kültürevi’nde

Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD), kuruluşunun 30. yılı etkinlikleri kapsamında “Mahallelerin Kaybolan Fısıltıları” adlı fotoğraf sergisi açtı. Konak Kültürevi’ndeki serginin açılışına Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, BUFSAD Başkanı Serpil Savaş ile BUFSAD üyeleri ve çok sayıda sanatsever katıldı. Gittikçe grileşen Bursa’da, kaybolmaya yüz tutmuş komşuluk ve mahalle kültürünü konu alan sergide, 19 BUFSAD üyesinin birbirinden anlamlı fotoğrafı yer alıyor. Sergiyi gezenler, Bursa’da hâlâ mahalle kültürünün yaşatıldığı çeşitli yerlerde çekilen fotoğraflarla çocukluk anılarını tazeledi. 

BUFSAD’ın fotoğraf sanatına yön veren bir dernek olduğunu kaydeden Başkan Mustafa Bozbey, “BUFSAD aslında fotoğraf sanatına dair her şeyi öğrenebileceğiniz akademi gibi bir yer. Ben de bir fotoğraf makinesine sahibim ve fotoğraf çekmeyi seviyorum. Ancak henüz eğitim alamadım. İlk fırsatta BUFSAD’dan eğitim almak istiyorum” dedi.


MİSİ’YE FOTOĞRAF MÜZESİ


BUFSAD’la birlikte Gümüştepe (Misi) Mahallesi’nde Fotoğraf Müzesi oluşturmaya başladıklarını belirten Başkan Bozbey, “Bugüne kadar birçok ortak proje yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Bunlardan bir tanesi de Fotoğraf Müzesi projemiz. Çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Farklı ve ilgi çeken bir mekân olacak. Projede birçok arkadaşımızın emeği ve katkısı var. Hepsine gönülden teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Fotoğrafın aynı zamanda çok önemli bir belge olduğuna dikkat çeken Bozbey, “Mahallemizin fısıltıları o kadar çok ki. Keşke o anları fotoğraflayıp günümüze taşıyabilseydik. Ama maalesef biz de bu yok. Biz, yarına gerçekten bir şeyler bırakmak istiyorsak, mutlaka fotoğraflamalıyız, çizmeliyiz ve yazmalıyız. Bunu yaparsak gelecek kuşaklara bugünleri anlatabiliriz, yansıtabiliriz. Belge olarak yarınlara aktaracağımız birçok konu var. Onlardan bir tanesi de mahallemizdeki fısıltılar. Sergide emeği geçenleri kutluyorum ve teşekkür ediyorum. Yaşamınızın en azından anlık dönemlerini fotoğraflayıp, gelecek kuşaklara aktarmanızı diliyorum” diye konuştu.

BUFSAD’ın 30. yılına özel bir dizi etkinlikler düzenleyeceklerini belirten Serpil Savaş da şöyle konuştu: “Bir hafta boyunca sürecek olan etkinliklerimizi Konak Kültürevi’nde açtığımız sergiyle başlattık. Fotoğrafçı, çağının ve yaşadığı toplumun tanığıdır. Gerek estetiğe, gerek toplumsal olaylara karşı ilgili ve duyarlı olmalı. Fotoğraflarıyla da bunu belgelemeli ve tarihe not düşmelidir. Bizler de bu anlayışla BUFSAD ailesi olarak öncelikle yaşadığımız kentin tüm güzelliklerine tanıklık etmek, sorunlara da gelecekte çözüm bulunması açısından belgelemek ve çözüm arayışı için çaba göstermekteyiz. Sergide yer alan fotoğraflar aslında hepimizin çocukluk anılarımızdan günümüze taşıyamadığımız değerleri içeriyor. Çocukluk anılarımıza yer vermeye çalıştık. Bu proje henüz yeni başladı ve devam edecek. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından Başkan Mustafa Bozbey, BUFSAD Başkanı Serpil Savaş adına sergide fotoğrafları yer alan 19 BUFSAD üyesine çalışmalarından dolayı teşekkür belgesi verdi. Sergide yer alan fotoğrafları tek tek inceleyen Başkan Bozbey, tüm Bursa halkını sergiyi izlemeye davet etti. Toplam 41 fotoğrafın yer aldığı sergi, 26 ocak tarihine kadar Nilüfer Belediyesi Konak Kültürevi'nde izlenime açık kalacak.