haber

Mine Soysal genç okurlarıyla buluştu

Nâzım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen söyleşide genç okurlarıyla bir araya gelen Mine Soysal, 13 öyküden oluşan “Odada Yalnız” isimli kitabını tanıttı. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte Mine Soysal, söyleşinin büyük bir bölümünü soruları yanıtlamaya ayırdı. Yazar, son kitabı “Odada Yalnız”ın her yaştan ve her kesimden insanın zevkle okuyabileceği bir kitap olduğunu belirtti. Gençler ve çocuklarla düzenlenen söyleşilerden büyük keyif aldığını kaydeden Soysal okurlarından bu sayede çok şey öğrendiğini belirtti. Soysal, yazarlık ve edebiyat dünyası hakkındaki soruları da yanıtladı.

Atatürk’ü anlatan Soysal; “Mustafa Kemal de hayatının en ciddi döneminde odada yalnızdı. Kendi gibi düşünen insanlarla bir araya gelmesi birden olmadı. Uzun yıllar boyunca odada yalnız kaldı. Ama sonra bir ülkenin hayalini yeniden kurdular. Ve bizler onların sayesinde adaletsizlikten, eşitsizlikten söz edebiliyoruz” diye konuştu.

Çocukların, aile ve toplum ilişkilerinde yaşadığı sorunları dinleyen yazar, “Sohbetimizden anlıyorum ki; sizler de büyükler gibi toplumsal sorunlarla ve dayatmalarla karşılaşıyor ve bunlarla mücadele etmek zorunda kalıyorsunuz,” dedi.

Çocuklara çeşitli tavsiyeler veren Soysal  “Okumayı seveceğiniz yeni türler, yeni tatlar bulun. Hayatınızı planlamaya şimdiden başlayın; örneğin, sizler de yetişkinler gibi yaz tatili planları yapın ve mutlaka kitap okuyun.” dedi. Söyleşinin sonunda Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Şafak Pala, Soysal’a plaket verdi. Yazar daha sonra öğrencilerin kitaplarını imzaladı.

Mine Soysal Kimdir?

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Önasya Dilleri ve Kültürleri Bölümünü bitiren Mine Soysal 1994 yılına dek İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde arkeolog-araştırmacı olarak çalıştı, kazı ve yüzey araştırmalarına katıldı.

1994 yılından bu yana öykü ve romanlarıyla her yaştan okuruna seslenen Soysal çocuk edebiyatımızda önemli yer edinen birçok kitabın editörlüğünü de üstlendi. Ayrıca çocuklar ve gençler için bilimsel içerikli kitaplar hazırladı. Bugüne dek on binlerce öğrenciyle interaktif sunuşlar ve sohbet programları gerçekleştiren yazar, çocuklar için “Ala Çocuk Yollarda” öykü kitabını ve her yaştan okur için bütünüyle canlandırmaya dayalı "İstanbul Masalı" adlı anlatıyı kaleme aldı. “Eyvah Kitap”ta çocukların ve gençlerin kitap okuma eğilimlerini ve sorunlarını anlattı. “Eylül'de Aşklar” adlı bir de gençlik romanı yazdı.

Mine Soysal, çocukların özgürce kitap seçerek okumaları düşüncesini gerçekleştirmek için “2010 Memet Fuat Yayıncılık Ödülü”ne layık görülen Günışığı Kitaplığı'nı kurdu.