haber

MS hastalığı Nilüfer’de anlatıldı

Nilüfer Belediyesi ile Bursa Multipl Skleroz Derneği, Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkesi’nde MS hastalarına yönelik eğitim semineri düzenledi. Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Ahmet Kılıç ve Bursa MS Derneği Başkanı Güngör Keskin’in de katıldığı etkinlikte

Uludağ Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Özlem Taşkapılıoğlu, MS hastalığı hakkında güncel gelişmeleri aktardı.

 

MS hastalığını “40 yaşın altında en çok özürlülük yapan beyin hastalığı” olarak tanımlayan Bursa Multipl Skleroz Derneği Başkanı Güngör Keskin her yaşta ve cinste görülse de 20-40 yaş arasında kadınlarda daha sık görüldüğünün altını çizdi. Keskin, dünyada 2 buçuk milyon MS hastası olduğunu ve Türkiye’de yaklaşık 50 bin MS hastası olduğu söyledi.

 

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Özlem Taşkapılıoğlu da hastalığın belirtilerini aktardı. Taşkapılıoğlu, hastalığın görmede azalma, ani görme kayıpları ve çift görme, kol bacaklarda kısmi felçler, kasılmalar ve ellerde titreme, dengesizlik, baş dönmesi ve konuşma bozuklukları gibi belirtileri olduğunu söyledi. Taşkapılıoğlu, belirtilerin görülmesi durumunda beyin ve sinir hastalıkları uzmanına ya da MS polikliniklerine başvurulması gerektiğini kaydederek “Hastalığın ilaçla tedavisi ve kontrol altına alınması mümkün. Ancak hastalığın hekim tarafından tanınması gerekir. Bu da zaman ister bunu bekleyecek sabrınız olmalı” dedi.

 

Taşkapılıoğlu, hastaların ilk etapta panik olduklarını da belirterek hastalığın kabulünde problem yaşayanların psikiyatrik destek almalarını da önerdi.

 

Seminere katılanlar, hastalıkla ilgili önemli bilgiler edindiklerini belirterek, bu imkânı sağladığı için Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e teşekkür ettiler.