haber

Muhtarlar madde bağımlılığı ile mücadele konusunda bilgilendirildi

Madde bağımlılığının Türkiye’de toplumsal bir yara haline geldiğini belirten Başkan Bozbey, “Bilgilendirme ve projelerle gençlerimizi kazanmalıyız ve iyi bir yurttaş olmalarını sağlamalıyız” dedi. Madde bağımlılığı konusunda çeşitli projeler yürüten Nilüfer Belediyesi ile Gençlik ve Aile Destek Merkezi (GADEM) iş birliğiyle, Nilüfer’de bulunan mahalle muhtarları, düzenlenen toplantıda madde bağımlılığı ve bağımlılıkla mücadele konusunda bilgilendirildi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren GADEM Sorumlusu Sosyolog Gökhan Öztürk tarafından Nilüfer Belediyesi Halk Evi’nde gerçekleştirilen toplantıda Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile GADEM Nilüfer İlçe Koordinatörü Gülbiz Alkan da yer aldı. Madde bağımlılığı, uyuşturucuya başlama nedenleri, fiziki ve toplumsal belirtileri konusunda katılımcılara bilgiler veren Öztürk, “Bağımlılık bir beyin hastalığıdır ve herkes bağımlı olabilir. Bağımlılığın ne zaman gelişeceği belli olmaz. Biz istemesek de beynimiz maddeyi isteyebilir. Bağımlılık tekrarlanan ve gizli kalan bir hastalıktır. Kullanıcılar bunun deşifre olmasını istemezler” dedi.

Madde kullanımına merakla başlandığının altını çizen Öztürk, “Yapılan araştırmalara göre uyuşturucu kullananların yüzde 40’ı merak ile başlıyor. ‘Bir kereden bir şey olmaz’ diyerek başlanan madde kullanımı, bağımlılık durumuna kadar ilerliyor. Arkadaş çevresi, kişisel ve aile sorunları da diğer etkenler olarak görülüyor. 15-34 yaş grubundaki insanlarda yaygın olarak görülüyor” şeklinde konuştu. Öztürk, madde bağımlılığından koruyucu etkenleri de katılımcılara aktardı.

 

BOZBEY: GENÇLERİMİZİ KAZANMALIYIZ

 

Toplantıda söz alan Başkan Mustafa Bozbey de madde kullanımının Türkiye’de toplumsal bir yara haline geldiğine dikkat çekti. Araştırmalara göre madde kullanımının 11 yaş grubuna kadar düştüğünü ifade eden Bozbey, “Bu konuda mahalle temsilcilerinin ve muhtarlarımızın bilgilendirilmesi çok önemli. Farklı projelerle gençlerimizi kazanmamız ve toplumla tekrar buluşturmamız gerekiyor. Madde kullananlara güven kazandırarak, iyi bir yurttaş ve insan olmalarını sağlayacak mekanizmayı geliştirmemiz lazım. Bu yükü sadece ailelerin kaldırabileceğine inanmıyorum. Gençlerimiz, yöneticilerin de yönlendirmesi ile farklı alanlarda da var olmalarını sağlanarak ve projeler geliştirerek o ortamlardan kurtarılabilir diye düşünüyorum. Bunu yapmak zorundayız. Aksi taktirde boyutları, cinsleri ve yapıları her gün değiştirilen uyuşturucu belasından çocuklarımızı ve gençlerimizi kurtaramayacağız. Bu konuda hepimize büyük sorumluluk düşüyor. Ailelerle birlikte biz yöneticilerin de gençlerimizi en iyi şekilde geleceğe hazırlamak zorundayız. Ülkemizin geleceği açısından da son derece önemli bir konu” şeklinde konuştu. Başkan Mustafa Bozbey, çalışmalarından dolayı GADEM Merkez Sorumlusu Gökhan Öztürk’e teşekkür etti.