haber

Nâzım Hikmet doğumunun 114. yıl dönümünde ilklerle anıldı

Nilüfer Belediyesi, dünya şairi Nâzım Hikmet’i 114. doğum yılında ilklere imza atarak andı. Nâzım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen özel gecede, özgürlüğüne konan sınırlara rağmen, ümidini kaybetmeden, sanatının en güçlü örneklerini Bursa Cezaevi’nde veren çağdaş dünya edebiyatının en seçkin isimlerinden Nâzım Hikmet, anlamlı etkinliklerle  anıldı.

 

Anma gecesine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nâzım Hikmet ile aynı hapishanede kalan İbrahim Balaban ve ailesi, Nâzım tanıkları ile tanıkların aileleri, akademisyenler, şairler, yazarlar, PEN Uluslararası Yazarlar Derneği üyeleri, Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu üyeleri, Edebiyatçılar Derneği üyeleri ve çok sayıda Nâzım dostu katıldı. Gecede Nâzım Hikmet’in ‘Vasiyet’ adlı şiirinde de yer verdiği isteğini gerçekleştirerek Müşküle Köyü’ne çınar dikilmesine öncülük eden İznik Müşküle Köyü eski Muhtarı Fevzi Kavuk da yer aldı.

 

Anma etkinlikleri Nâzım Hikmet’in Bursa Cezaevi’nde kaldığı yıllarda ürettiği yüzlerce şiirden seçkilerin yer aldığı ‘Yapraklara Dallara’ sergisiyle başladı. Nâzım dostları sergide şiirler arasında yolculuk yaptı. 

 

‘Bursa’nın Nazım’ı’ belgeseline büyük ilgi

 

Gecede Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç’ın ‘Nâzım’ın Bursa Yılları’ adlı eserinden yola çıkılarak hazırlanan Bursa’nın Nâzım'ı belgeselinin dünya galası yapıldı.

 

Asılsız iddialar sonucunda aldığı 13 yıllık hapis cezasının 11 yılını Bursa’da geçiren Nâzım Hikmet’in yaşamındaki bu dönem, M. Sadık Aslankara’nın yönetmenliğinde çekilen belgeselde anlatıldı.

 

Bursa Cezaevi’ni bir okula dönüştürerek çeşitli nedenlerden hüküm giymiş mahkûmların öğretmeni olan Nâzım’ın yaşamındaki bu çok özel anlar, 11 yıllık Bursa hapisliği süresince yanında olan insanların, tanıkların röportaj, anı ve belgeleri bu belgeselde yer aldı.

 

 

Büyük ilgi gören belgeseli, salonda yer kalmaması nedeniyle çok sayıda kişi de Nâzım Hikmet Kültürevi’nin fuayesine kurulan ekranlardan izledi.

 

Bozbey: Nazım’ı sahiplenen bir kentiz

 

Gecede konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bu özel günde, Nâzım’ın Bursa esaretinin yakından tanığı olan, onunla birebir aynı hapisliği yaşayan konuklarımız da aramızda. Bizimle bir arada olmaları büyük onur’ dedi.

Bursa’nın Nâzım’ı belgeselinin ilk kez izlenime sunulduğuna dikkat çeken Başkan Bozbey, ‘Bu önemli belgeselin dünya galasına ev sahipliği yapmak, bu belgeselin sizlerle buluşturulması bizim için büyük onur. Projede emeği geçenlere yürekten teşekkür ediyorum. Büyük Usta’nın 114’üncü yaşında, sizlere bir armağanımız da Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez, Nâzım Hikmet anısına basılan pul ve ilk gün zarfı. Nâzım Hikmet’in mücadeleyle geçen yaşamı, eşsiz edebi kişiliğinin bir kez daha anımsanması amacıyla, belediyemiz ve PTT işbirliğiyle bir kez daha bir ilke imza attık. Onu sahiplenen, umudumuzu onunla yeşerten bir kentiz” dedi.

 

Nâzım belgeseline ışık tutan, Nâzım’ın Bursa Yılları adlı eserin yazarı Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç da gecede duygularını dile getirerek, “Nâzım Bursa için ‘Demirlerden seyrettiğim bu şehir, kaplıcalar türbeler, ipek fabrikaları ve kocaman bir çınardır. Sahici insanları nasıl da perişan’  der. Birçok şiirinde Bursa’yı anlatıyor. Bu projeye emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Yüzünde Nâzım izi olan, onun yaşamının bir kesimine tanıklık edenlere de aramızda oldukları için minnet duyuyorum” diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından Başkan Mustafa Bozbey, geceye katılamayan yönetmen Sadık Aslankara adına Kurgucu Okan Çançin ve Görüntü Yönetmeni Can Özcan’a teşekkür plaketi verdi.

 

Türkiye tarihinde ilk Nâzım Hikmet pulu

 

Nilüfer Belediyesi dünya şairinin 114. doğum yılında bir başka ilke daha imza attı. Nâzım Hikmet’in mücadeleyle geçen hayatı ve eşsiz edebi kişiliğinin bir kez daha hatırlanması amacıyla Nilüfer Belediyesi, PTT işbirliğiyle Türkiye tarihinde Nâzım Hikmet adına ilk kişisel pul çıkarıldı. Hazırlanan bu çok özel pul ve ilk gün zarfları geceye katılanlara armağan edildi.

 

Hasan Yükselir’den Nâzım şarkıları 

 

Gece, Hasan Yükselir’in ‘Sevda Ateşten Bir Gömlek’ isimli konseriyle son buldu. ‘Sevda Ateşten Bir Gömlek’ Nâzım Şarkıları Müzikali’ni,  hapishane koşullarında bile politik mücadeleyi sanatsal yaratıma dönüştüren bu büyük şairin, yaşamı boyunca yakasını bırakmayan aşk ve ayrılıklarını konu alan şiirlerinden, Hasan Yükselir’in bestelediği eserler izleyenleri mest etti.

 

Yükselir’e gecenin sonunda Nilüfer Belediyesi Meclis üyesi Aysel Okumuş çiçek vererek teşekkür etti.