haber

Nilüfer afetlere artık daha hazırlıklı

Bursa’da yaşanacak olası afetlere hazırlık amacıyla örnek çalışmalara imza atan Nilüfer Belediyesi, kente, Nilüfer Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’ni kazandırdı. Fethiye Mahallesi’nde yapılan 3 katlı tam donanımlı merkez, afet ve acil durumlarda tüm olayların takibi ve gerektiğinde müdahaleler için kullanılacak. Nilüfer’in önemli bir ihtiyacını karşılayacak Afet ve Acil Durum Merkezi, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 18. yıldönümünde törenle hizmete açıldı.

 

Açılış törenine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Bursa Milletvekilleri Erkan Aydın ve Ceyhun İrgil, Bursa Vali Yardımcısı Cemal Polat, Nilüfer Kaymakamı Mustafa Kılıç, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yalçın Mumcu,  sivil toplum örgütlerinin ve Bursa’daki arama kurtarma derneklerinin temsilcileri katıldı.

 

Törende konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Bozbey, tam 18 yıl önce meydana gelen 17 Ağustos Marmara Depremi’nden bu yana deprem önlemleri açısından yaşanan süreci değerlendirdi. Marmara Depremi’nin Türkiye için bir milat olduğuna dikkat çeken Başkan Bozbey, “Yapıların güvenli bir şekilde yapılması,  depreme olan duyarlılığın artırılması, depremle yaşam biçiminin tekrar dizayn edilmesi, ilgili kurumlar tarafından önlemlerin alınması ve halkın bilgilendirilmesi açısından Marmara Depremi bir milattır. 1999 yılında yaşadığımız deprem bize gerçekleri hatırlattı. Ancak 18 yılda deprem konusunda da çok yol alamadığımızı görüyoruz” dedi.

 

Deprem önlemleri açısından bazı çalışmaların yapıldığını ancak yeterli olmadığını söyleyen Bozbey şöyle devam etti:  “Resmi rakamlara göre 18 bin 373 insanımızı kaybettiğimiz 17 Ağustos Marmara Depremi’nin ardından yaptığımız en iyi iş arama kurtarma ekiplerini oluşturmak. Bu konuda ülke olarak inanılmaz bir mesafe aldık. Ancak deprem öncesine ilişkin almamız gereken önlemler var. Mesela ‘Ülkemizde ne kadar deprem toplanma alanı var, insanları nerde buluşturacağız,  hangi güzergâhlardan götüreceğiz, enerji ile ilgili sorunumuzu nasıl çözeceğiz?’ gibi soruların yanıtları yok. Bu konularda yapılması gereken çok şey var.”

 

“Güvenli bir kent oluşturmalıyız”

Özellikle yapılarla ilgili önemli adımlar atılamadığını vurgulayan Başkan Bozbey, şöyle devam etti: “Nilüfer Belediyesi olarak, 1999 depreminin ardından İnşaat Mühendisleri Odası ile birlikte yapıların güvenirliliğine yönelik bir çalışma yaparak güvenli yapıların analizlerini çıkardık. Nilüfer genelinde yaklaşık yüzde 8 civarında güvenli olmayan yapı stoğu tespit ettik. Bunları kamuoyu ve konut sahipleri ile paylaştık.  Ancak ne yazık ki, son zamanlarda Nilüfer’de ‘kentsel dönüşüm’  adı altında –ki biz bunu kentsel yenileme olarak adlandırıyoruz- güvenli yapıların da aynı şekilde yenilemeye tabi tutulduğunu görmekteyiz. Üzgünüm ki Nilüfer’de, ‘kentsel dönüşüm’ adı altında onaylanan yapıların birçoğu bizim tespit ettiğimiz yüzde 8’in içinde değil. Yani Nilüfer’de kentsel dönüşüme tabi tutulan yapıların birçoğu ‘Güvenli yapılar’  olarak adlandırdığımız yapılar. Bu doğru bir yaklaşım değil, bunun yanlış olduğunu ve kenti kirlettiğini düşünüyoruz” dedi.

 

Nilüfer Belediyesi olarak, güvenli bir kent oluşturma çabalarını yıllardır sürdürdüklerini ifade eden Başkan Bozbey, Nilüfer Belediyesi’nin depreme yönelik aldığı önlemleri de anlattı. Nilüfer’de 22 noktada Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonunun faaliyette olduğunu belirten Bozbey, bu istasyonlardan alınan verilerin sürekli değerlendirildiğini ifade etti.


26 mahallede de afet konteyneri bulunduğunu ifade eden Bozbey şöyle konuştu: “Mahallerimizde afete duyarlı gönüllü insanlarımıza eğitimler veriyoruz. Bu konteynerlerimizi muhtarlarımız, mahalle komitelerimiz ve afet gönüllülerimiz işbirliğiyle kullanmayı sağlayacağız. Ayrıca Afet Bilgi Sistemi ABİS’i, Türkiye’de ilk kez yaşama geçirdik. Bu sistemde, akıllı harita üzerinde afet sonrası toplanma alanları, geçici iskan/çadır alanları, alternatif yollar, sivil tahliye yolları, sahra hastanesi yapılacak alanlar, trafik kontrol noktaları, afet istasyonlarının yerleri gibi pek çok alan işaretlenmiş durumda. ENABİS Projemiz kapsamında da olası bir afet durumunda, Nilüfer’de yaşayan engelli bireylere adres ve bilgilerinden oluşan verilerimiz sayesinde rahatlıkla ulaşabilmeyi planlıyoruz. Sadece olağan koşullarda değil, olağanüstü koşullarda ve afet durumlarında da Nilüferlilere doğru, hızlı ve etkin hizmet sunmak için projeler üretiyoruz.”

 

“Afet ve acil durum yönetim merkezi 24 saat aktif olacak”

Güvenlik kent Nilüfer hedefi kapsamında önemli bir proje olan Nilüfer İlçe Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’ni de hizmete açmanın heyecanını yaşadıklarını söyleyen Başkan Bozbey, merkezle ilgili şu bilgileri verdi: “Olası bir afette kentin koordinasyonu bu binada sağlanacak. Bin metrekare kapalı alanda 3 kattan oluşan merkez, 7 gün 24 saat aktif tutuluyor.

 

Merkezde, deprem/duman kaçış/endüstriyel alan ve ev yangını simülasyon odaları ile, bu alanda dünyadaki en son teknolojinin kullanıldığı yöntemlerle, halka afet öncesi, anı ve sonrası ile ilgili eğitimler veriyoruz. Ayrıca, Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi binamızda yönergeye uygun içinde telsiz ve uydu telefonu bulunan muhabere odası, 15 kişilik afet yönetim toplantı odası, idari ofisler, arama kurtarma ofisi, 104 kişilik seminer salonu, sığınak bulunuyor.Yine, belediyemize ait tüm tesislerimizin acil durum planları da Afet ve Acil Durum Hizmetleri Büromuz tarafından, bu binada hazırlanıyor.Gönül ister ki, burayı ve afetle ilgili tüm hizmetlerimizi hiç kullanmak zorunda kalmayalım.Ama dünya, var olduğundan beri ne yazık ki yerinde durmuyor. Şimdi, uzmanlar Bursa için periyodun yaklaştığı ön görüsünde bulunurken, bizlerin yapması gereken tüm önlemleri almak ama akılcı bir şekilde, ranta dayalı değil, yapı stokumuzu güçlendirecek şekilde. Bunun için bir kez daha yetkilileri göreve çağırmak istiyorum.”

 

“Deprem konusunda herkese sorumluluk düşüyor”

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdülkadir Karlık da yaptığı konuşmada hizmete açılan binanın önemine vurgu yaptı. Karlık, deprem konusunda önemli konulardan birinin de depreme duyarlı, sorumluluk sahibi insanların yetiştirilmesi olduğunu ifade etti. Karlık,  “En önemlisi insanlarımızın yaşadıkları binaların kaliteli, yaşam standartlarına uygun ve depreme uygun inşa edilmesidir. Hepimizin çok daha duyarlı olması lazım. Bakın burada güzel bir afet merkezinin açılışını yapıyoruz. Ben sayın başkanı bu hizmetinden dolayı kutluyorum” dedi.

 

Nilüfer Kaymakamı Mustafa Kılıç da Türkiye’de en büyük sorunun, afete hazırlık ve bilinçlenme konusunda olduğunu söyledi. Kılıç, “Nilüfer ilçesi olarak bu konuda şanslı olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Çünkü bu konuda duyarlı bir belediyemiz var. Kendine düşen görevleri yapmaya çalışıyor. Özellikle bilimsel anlamda yapılması gerekenler konusunda hem üniversitelerimiz hem de akademisyenler ile iletişim ve iş birliği içerisinde çalışmalarını sürdürüyor. Açılışını gerçekleştirdiğimiz Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi de ilçemize önemli hizmetler sunacak. Bu binada bir de eğitim merkezi oluşturuldu, burada başta öğrenciler olmak üzere herkese afetler konusunda eğitimler verilecek. Yine belediyemizin mahallelere kurduğu afet konteynerleri çok önemli bir hizmet. Bu konteynerlerde afet sonrası kullanılacak ekipmanlar stoklanıyor” dedi.

 

Depreme her an hazırlıklı olunması gerektiğine dikkat çeken Bursa Vali Yardımcısı Cemal Polat da “17 Ağustos depremi toplumumuzu derinden sarstı. Aynı acıları yeniden yaşamamak için tedbirlerimizi tüm bu durumlara karşı geliştirerek almalıyız” ifadelerini kullandı.

 

Bursa’daki nüfus yoğunluğunun artışına dikkat çeken CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın da “Biz Bursa’da birtakım planlar yapıyoruz ama gelen insanların da bir şekilde konutlara girmesi, çalışması gerekiyor. Ancak ovayı hepimiz biliyoruz; verimli topraklar, sulak alanlar ve altı kaygan bir zemin. Bizim çok sağlıklı bina inşa etmemiz deprem gerçeği ile karşılaştığımızda büyük can kayıplarının önüne geçeceği anlamına gelmez. Deprem gerçeği hala bizim 1/100000’lik planlarımıza işlenmedi. Ama şunu biliyoruz ki her dakika, her saniye bu deprem olabilir” diyerek uyarıda bulundu.

 

Konuşmaların ardından Nilüfer Afet ve Acil durum Yönetim Merkezi’nin açılışını protokol üyeleri birlikte yaptı. Merkezi gezen protokol üyeleri,  konferans salonu, deprem hareketlerini izleme istasyonu, duman ve yangın simülasyonları hakkında detaylı bilgi aldı. Deprem simülasyonuna giren Başkan Bozbey ve protokol üyeleri 2011 yılında Van Erciş’te yaşanan 7.2 büyüklüğündeki depremin simülasyonunu yaşadı. Bir mutfakta gerçekleşen simülasyon depremde, protokol üyeleri, deprem anında yapılması gerekenleri uyguladı.