Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi, aşkla, vicdanla, doğayla, haklarla, halklarla ve özgürlüklerle 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde “İnsana barış yakışır” sloganıyla Nilüferliler’i Barış Sofrası’nda buluşturdu. Nilüfer Kent Konseyi önünde toplanan yüzlerce barış sevdalısı, savaşın yıkıcılığına karşı barış sloganları eşliğinde 3 Fidan Gençlik Parkı’na yürüdü. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Bursa’daki STK’ların yöneticilerinin de katıldığı etkinlikte, dünyaya barış mesajları verilerek, hep bir ağızdan şarkılar söylendi.

 

Son dönemlerde yaşanan insanlık dramına karşı “İnadına barış!” çağrısını yinelemek için toplandıklarını belirten Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bilginin, teknolojinin, uygarlığın üst noktasında olduğumuz dönemde barış konusunda bir adım bile yol gidebildik mi? Devlet düzeyinde, şimdi sayamayacağımız kadar iş birlikleri, halkların birbirleriyle imzaladığı anlaşmalar bulunurken, yanı başımızda yaşanan acılar bizi elbette derinden etkiliyor,” dedi. Dünyanın her yerinde çatışmalar yaşandığına dikkat çeken Bozbey, “Dünyada şuan yalnızca 11 ülkede çatışma yok. Bu durum, sadece bölgesel güvenliği değil, aynı zamanda uluslararası güvenliği de tehdit ediyor. Biz burada, barış soframızın etrafında kenetlenmişken, dünyada 16 milyondan fazla sığınmacı yaşam endişesiyle yurtlarından ayrı yaşıyor,” diye konuştu.

 

Barış endeksinde Türkiye’nin yerine vurgu yapan Bozbey, “Sıralamada 162 ülke var. Ağustos 2014 raporuna göre ülkemiz kendine 128. sırada yer bulabildi,” dedi. Türkiye sınırlarında büyük bir trajedinin yaşandığını belirten Bozbey, “IŞİD’in zulmünden kaçarak sınırlarımıza dayanan, bize sığınan binlerce Ezidi… Çocukların ayakları çıplak, kadınlar güçsüz, yaşlıların artık yürümeye mecali yok. O çocukları ekranda her gördüğümüzde, ağlayan anaları, ağıt yakan yaşlıları gördüğümüzde ciğerlerimize adeta bir hançer saplanıyor. Peki biz buna seyirci kalacak mıyız? Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi olarak, Ezidiler, Türkmenler, Hıristiyanlar için yardımlarımızı, onları yaşama bir parça olsun tutunduracak acil gereksinimleri ulaştırmak için çaba gösteriyoruz. Bu çabamız sizlerden, kentimizden büyük destek gördü. Bu desteği ne kadar artırırsak o kadar iyi,” diye kaydetti.

 

Konuşmasına Nâzım Hikmet’in “Yarısı buradaysa kalbimin, yarısı Çin’dedir” sözüyle devam eden Bozbey, “Barışı yeryüzünün tümü için istemeliyiz ve inadına insana barış yakışır demeye devam etmeliyiz,” şeklinde konuştu. Dünyaya barış mesajları ileten Başkan Bozbey, Âşık Mahsuni Şerif’in Barışa Çağrı şiirini okudu.

 

Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi’nin düzenlediği etkinliğe katılan STK yöneticileri de barış simgesi etrafında toplanan kalabalıkla birlikte şarkılar söyleyerek tüm dünyaya barış mesajı gönderdi. Kent Konseyi konuşmacılara barışı simgeleyen zeytin fidesi hediye etti. Nilüfer Kent Konseyi çalışanları tarafından oluşturulan koro, Bir Şey Yapmalı şarkısını seslendirdi. Nilüfer Belediyesi Çok Sesli Korosu’da gece boyunca söylediği şarkılarla katılımcıları coşturdu.

 

Gecenin sonunda sahne alan İspanyol Halk Müziği ve Folklor ekibi de geceye damgasını vurdu. Katılımcılarla birlikte dans eden İspanyol grup, barışın evrensel olduğunu gösterdi.