haber

Nilüfer Belediyesi Mübadele Evi’ne bir ödül daha

Nilüfer Belediyesi’nin ilk müzesi Mübadele Evi, Tarihi Kentler Birliği’nden bir ödül daha aldı. Tarihi Kentler Birliği daha önce “Uygulama Ödülü” verdiği Mübadele Evi’ni, bu defa “Müze Özendirme Ödülü”ne değer buldu. Ödül töreni Tarihi Kentler Birliği’nin Sivas Buluşması’nda gerçekleştirildi. Nilüfer Belediyesi adına törene Nilüfer Belediye Meclisi Üyesi Lütfü Günenç katıldı.


Bursa Lozan Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Dernek Başkanı Ali Korkut ile Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Tarih ve Turizm Büro Sorumlusu Onur Ulutaş’ın da yer aldığı ödül töreni Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi Toplantı Salonu’nda gerçekleşti.  Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Günenç’e Müze Özendirme Ödülü’nü Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt verdi.

 

Nilüfer Belediyesi Mübadele Evi
İnsanlık tarihi kadar eski olan zorunlu göçlere bir selam duruşu anlamına gelen Görükle Mahallesi’ndeki Nilüfer Belediyesi Mübadele Evi’nde mübadillerin sırtına vurup getirdiği, dokunduğu, tarlalarında ve evlerinde kullandığı eşyalar, mübadeleye ilişkin belgeler ve etnografik objelerin yanı sıra sözlü tarih tanıklıklarının anlatıları yer alıyor. Nilüfer Belediyesi Mübadele Evi, Türk-Yunan nüfus mübadelesinin tarihsel arka planını, “Görükle Köyü” penceresinden aralıyor. Mübadele Evi için Türkiye ve Yunanistan arşivlerinde titiz araştırmalar yürütüldü. Bu araştırmaların sonucunda, mübadeleyi bizzat yaşayanların anlattıklarını da içeren, hem bir kitap hazırlandı hem de Mübadele Evi oluşturuldu. 2016 yılı Ocak ayında açılan ve ziyaretçilerini ücretsiz kabul eden Mübadele Evi büyük ilgi görüyor.