haber

Nilüfer Belediyesi örnek projeleriyle lider

Nilüfer Belediyesi’nin performansının geçen yıldan bu yıla bir hayli yukarı taşındığını gözlemlediklerini belirten denetçiler, ‘Belediyecilik ve denetim sistemleri adına Nilüfer Belediyesi’nin gerçekleştirdiği bir çok iyi örnekle karşılaştık’ dediler.

 

Nilüfer Belediyesi, Yönetim Sistemlerinin Belgelendirilmesi kapsamında Türk Loydu Vakfı tarafından denetlendi. Denetçiler, yönetim sistemlerinin standardın gereklerine uygunluğu, yeterliliği ve etkinliği, yönetim sisteminin kuruluşun uygulanabilir yasal, düzenleyici sözleşmeye bağlı istekleri karşılama kabiliyeti, kuruluşun politika ve prosedürlerine bağlılığı, kuruluş hedeflerine erişmedeki etkinliği ve uygun olduğunda yönetim sisteminin potansiyel iyileştirme alanlarının belirlenmesi konusunda iki gün boyunca Nilüfer Belediyesi’ni denetledi.

Ali Güneş, Orkun Kumral, Ayşe Nur Atay ve Şehnaz Nalbant tarafından yapılan dış denetimde Nilüfer Belediyesi,  ISO 9001 Kalite, ISO 14001 Çevre ve OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği standartları kapsamında değerlendirildi.  

 

‘Nilüfer Belediyesi’nin iyi uygulamaları var’

Değerlendirmeler tamamlandıktan sonra Nilüfer Belediyesi Basın Toplantı Salonu’nda kapanış toplantısı düzenledi. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, başkan yardımcıları ve müdürlerin katıldığı toplantıda Türk Loydu Vakfı Denetçisi Ekip Lideri Uzman Ali Güneş sonuçları açıkladı. Güneş, ‘İki gün boyunca burada yapmış olduğumuz tetkiklerde gerek stratejik planla gerekse 9001 kalite, 14001 çevre ve 18001 iş sağlığı güvenliği standartlarının gereklerinin yerine getirilmesinin uygunluk değerlendirmesini yaptık. Belediyecilik ve denetim sistemleri adına  Nilüfer Belediyesi’nin gerçekleştirdiği bir çok iyi örnekle karşılaştık. Bu denetimlerimizde majör ve minör uygunsuzluklarla karşılaşmadık. Bu bizim denetim ekibimizin bulamamış olmasından kaynaklanmıyor, Nilüfer Belediyesi’nin iyi uygulamalarından kaynaklanıyor. Sistemlerin uygulanması ve iyileştirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini yüksek seviyede gördük bu bizim için kuvvetli yön. Bölümlerin müdürlerinin ve yöneticilerin bilgileri ve konularına hakimiyetini gayet üst seviyede’ dedi.

‘Başkan Burada’ Projesi’ne övgü

Denetçi Ali Güneş, her hafta cuma günleri gerçekleştirilen Başkan Burada Projesi’nden de övgüyle söz etti. Güneş ‘Her hafta cuma günleri 64 mahallenin bir sıraya konularak Başkan Burada başlığı altında yapılan iletişim çalışması ve sorunların yerinde dinlenmesi ile ilgili uygulama, meclis toplantılarının canlı olarak internet sayfasından veriliyor olması şeffaflık açısından iyi bir uygulama’ diye konuştu.

Güneş diğer uygulamalarla ilgili de şu değerlendirmede bulundu: ‘Vergi ödemeleri için 5 ATM tanımlayıp burada uygulamaya başlanması, aylık gider gelir bütçelerinin web sayfalarında yayınlanıyor olması, Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nün engelli arabalarını ücretsiz tamir hizmeti, çok iyi bir hizmet. Zabıta Müdürlüğü’nün yaya ve engelli yollarına çekmiş belediye araçlarına ceza kesmesi gerçekten çok iyi bir uygulama. Tarafsızlık ve bu konudaki göstermiş olduğunuz hassasiyet çok önemli. Karbon ayak izinin 2020 yılına kadar azaltılmasına yönelik üst yönetimin kararı ve buna bağlı yürütülen RES ve GES çalışmalarını da iyi uygulamalar olarak gördük.’

Geçen yılki uygunsuzluklar kapatıldı

Güneş, geçtiğimiz yıl Nilüfer Belediyesi’nde görülen 3 uygunsuzluğun da kapatıldığını belirterek şöyle devam etti:  ‘Nilüfer Belediyesi’nin üç tane uygunsuzluğu vardı ve bu sene onlar kapatıldı. Geçtiğimiz yıl 29 tane gözlemde bulunabilmişiz ve bu sene sadece 10 tane gözlem ile denetimimizi sonuçlandırdık. Yani bu Nilüfer Belediyesi’ne bizim açımızdan bakıldığında da geçen seneden bu seneye performansının bir hayli yukarıya taşındığını gösteriyor. Bu da Nilüfer Belediyesi’nin verimli bir sene geçirdiğini gösteriyor. Sizi tebrik ediyoruz.”

Örnek ve lider kurum

Türk Loydu Vakfı tarafından yapılan denetimlerin sonucundan memnuniyet duyduğunu dile getiren Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de örnek ve lider bir kurum olmanın görev ve sorumluluğuyla hareket ettiklerini kaydetti. Bozbey şöyle konuştu:  “Türk Loydu Vakfı değerlendiricileri tarafından yapılan denetimler sonuçlandı. Her değerlendirme sonucu, özellikle geri bildirim raporu bizim için son derece önem arz ediyor. Nilüfer Belediyesi olarak yıllardır sürdürdüğümüz anlayışımızı devam ettirerek örnek ve lider bir kurum olmanın da görev ve sorumluluğu çerçevesinde anlayışımızı ortaya koymuş oluyoruz. Sadece 10 adet  iyileştirmeye yönelik tavsiye niteliğinde gözlemlerini paylaştılar ama majör ve minör bir bulguya rastlamadıklarını söylediler. Demek ki yönetim sistemlerimiz daha da bütünleşince gerçekten örnek ve lider bir kurum olarak bir adım ileriye atmış olacağız. Arkadaşlarımızı özellikle kutluyorum. Arkadaşlarımızdan  iyileştirmeye yönelik 10 tavsiyeyi de biran önce gidermesini de talep ediyorum. Bir sonraki sene yapacağımız denetimde umarım daha güzel, farklı şeyleri paylaşırız. Çünkü örnek bir kurum olarak Türkiye’de hemen hemen tüm belediyeler bizi takip ediyor. Biz kendi projemizi doğru ve sistemimize uygun yapacağız ki, önerdiğimiz belediyeleri de sistemin içine çekmiş olacağız.  Sorumluluğumuz büyük. Sistemi önereceğimiz kuruluşlara destek vererek o ilgili belediye halkına ve belediyeye de çok büyük katkı sağlamış oluruz’ diye kaydetti.